Terug

Volg Hart van Nederland

Homo- en biseksuele mannen met monogame relatie mogen bloed doneren: 'Eindelijk!'

Milieu en Gezondheid

1 sep 2021, 13:54

Homo- en biseksuele mannen met een 'duurzame, monogame relatie' mogen vanaf woensdag bloed doneren bij bloedbank Sanquin. Tot vandaag mochten alleen homoseksuele mannen die vier maanden geleden voor het laatst seksueel actief waren hun bloed afstaan, omdat zij in het algemeen een hoger risico op bloed-overdraagbare infecties lopen.

"Het is een mooie dag", zegt Tomas Sillekens, die als een van de eersten bloed komt doneren, woensdag tegen Hart van Nederland. "Ik ben medisch geschoold en heb dus altijd gehoord over donatie, maar ik heb ook al vrij lang een relatie met een man. Dat belemmerde mij om donor te zijn. Daar gaf ik altijd een beetje op af dat dat niet mocht. Toen hoorde ik dat de minister het beleid had veranderd, dus moest ik wel de daad bij het woord voegen en gaan doneren."

"Eindelijk!", vertelt Egge Dubbelman die woensdag bloed komt donoren. "Anderhalf jaar geleden had ik me aangemeld als donor en toen was ik echt ongelooflijk geschokt dat dit nog zo was hier in Nederland. Daar was ik echt helemaal kapot van. En ik ben dolblij dat ik hier in ieder geval kan liggen. Het is wel een begin, want er zijn nog steeds homoseksuele mannen uitgesloten, maar het is een mooi begin. Ik lig hier nu wel en mensen kunnen straks gebruikmaken van mijn bloed. Dat vind ik echt een te gek idee."

Risicoprofielen

Al sinds 2015 is Sanquin bezig met het verruimen van het beleid rondom bloeddonaties. Waar homoseksuelen voorheen volledig werden uitgesloten, ontstaan er nu stap voor stap ook voor hen mogelijkheden om bloed te doneren. "Eigenlijk kijken we altijd naar risicoprofielen. Hoe groot is de kans dat bepaald gedrag effect heeft op de veiligheid van de bloedtransfusie? De patiënt moet namelijk altijd kunnen rekenen op veilig bloed", legt woordvoerder Merlijn van Hasselt van Sanquin uit aan Hart van Nederland.

"Dan kijk je bijvoorbeeld naar mensen die tatoeages laten zetten, daarbij zou een vuile naald hepatitis kunnen overbrengen, mensen op reis: malariagebied, ook overdraagbaar. Maar ook in Nederland kijk je naar mannen die seks hebben met mannen waar meer bloedoverdraagbare infecties voorkomen dan bij andere groepen", zegt Van Hasselt.

Tussenstap

Volgens Sanquin wordt nu al meer per individu gekeken in hoeverre zij een hoog of laag risico vormen voor bloedoverdraagbare infecties. Later zal dit beleid nog verder worden uitgebreid. "Dit is een tussenstap. Volgend jaar maken we weer een stap en dan verruimen we het beleid weer en dan kijken we naar de groep buiten een vaste relatie."

Sanquin verwacht door de beleidswijziging in het eerste jaar honderden nieuwe donoren. "We verwachten nu met deze verruiming tussen de honderd en vijfhonderd doners", zegt Van Hasselt. "Stuk voor stuk zijn die van levensbelang. Elke donatie redt en patiënt of maakt het leven van een patiënt beter."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.