Terug

Volg Hart van Nederland

Honderdduizenden handtekeningen moeten kinderhartcentrum in Groningen houden: 'Dit gaat levens kosten'

Milieu en Gezondheid

8 feb 2022, 22:36

In Den Haag hebben ouders van jonge hartpatiënten uit het universitair Medisch Centrum Groningen een petitie overhandigd om het kinderhartchirurgiecentrum in het ziekenhuis te behouden. De petitie werd meer dan 260.000 keer getekend en dinsdag aangeboden aan Kamerleden. In de huidige plannen van het kabinet is er geen plek voor voor de specialistische afdeling in Groningen.

Onbegrijpelijk vinden Belanna van Leeuwen en Bjorn Graafstra het plan. "Mijn bloed kookte toen ik hoorde dat de afdeling in Groningen zou verdwijnen", zegt Belanna stellig. Haar nu tien maanden oude dochter Leanne werd enkele dagen na geboorte opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze een beetje geel werd en slecht at. "Ze dachten aan een infectie aan de longen en we moesten in het ziekenhuis blijven."

'Ze vocht voor haar leven'

Dat bleek niet zo te zijn. Na de eerste antibiotica ging het alleen maar bergafwaarts tot het punt dat de dochter van Belanna en Bjorn grauw begon te kleuren. De oorzaak van de klachten bleek een vernauwing van de aorta. "Toen moest er heel snel expertise komen vanuit het UMCG, want ze was voor haar leven aan het vechten." Door goed en snel handelen kon worden voorkomen dat Leanne blijvende schade opliep.

Vader Bjorn vreest dat met het vertrek van het kinderhartchirurgiecentrum in Groningen kindjes zoals Leanne het in de toekomst niet zullen overleven. "Dit gaat levens kosten." Hij snapt niet dat er is gekozen om de afdelingen in Utrecht en Rotterdam open te houden en de afdeling in onder andere Groningen te sluiten. "Waarom is de keuze gevallen op twee ziekenhuizen dicht bij elkaar en niet voor één in het noorden?"

Minister niet blij met acties van ziekenhuizen

Minister Kuipers gaat over het centraliseren van de gespecialiseerde kinderhartzorg. Hij is niet blij met de acties van de ziekenhuizen om te voorkomen dat afdelingen sluiten. Hij vreest dat de huidige discussie "schadelijk" is en noemt het "niet zinvol". Hij wijst erop dat de discussie over de concentratie van de kinderhartchirurgie al decennia loopt en hoopt dat chirurgen "op het belang van de patiënten de discussie voeren en niet naar elkaar".

Volgende week stemt de Tweede Kamer over het voorstel van de minister. Het is nog onduidelijk of er een Kamermeerderheid is voor de gecentraliseerde kinderhartzorg. Uit een recente rondgang van de NOS blijkt dat kabinetspartijen D66 en CDA nog niet zeker weten of ze zullen instemmen met de plannen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.