Terug

Volg Hart van Nederland

Jongeren luiden noodklok om mentale gezondheid in coronatijd

Jongeren luiden noodklok om mentale gezondheid in coronatijd

Milieu en Gezondheid

18 jan 2021, 13:57

Sinds de tweede golf van de coronacrisis kloppen veel meer jongeren bij instanties aan die psychische hulp nodig hebben. Maar de problemen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn nog steeds niet opgelost. Dat zeggen jongeren die vanochtend op het Ministerie van Volksgezondheid de noodklok luidden.

Precies een jaar geleden voerde Charlotte Bouwman al actie in Den Haag omdat ze al ruim 2,5 jaar op de wachtlijst stond voor psychische hulp. Inmiddels heeft ze een behandeling, maar het gaat volgens haar nog steeds niet goed.

Extra ggz nodig

"Het gaat met de ggz en de mentale gezondheid van alle Nederlanders helemaal niet goed", zegt Charlotte tegen Hart van Nederland. "Als je verwacht dat 20 procent van de bevolking vanwege de coronacrisis extra ggz nodig gaat hebben, dan kan de zorg dat echt niet aan."

Lees ook: Suïcidale Charlotte staat al 804 dagen op een wachtlijst en eist nu hulp van het kabinet

Volgens de jongeren zijn de wachtlijsten om specialistische hulp te krijgen nog steeds erg lang en maakt de overheid er niet genoeg werk van. "Wij vinden dat het ministerie de mentale crisis net zo serieus moet nemen als de coronacrisis. Er zit niet eens een psychiater of psycholoog in het OMT."

Ggz niet altijd op netvlies regering

Verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis erkent dat de psychische hulp voor jongeren tijdens deze coronacrisis niet altijd direct op het netvlies van de regering staat. "Soms kan het wel een tandje harder. We moeten van alle kanten ons best doen om voldoende bedden te regelen."

Lees ook: GGZ-activist Charlotte Bouwman geeft staatssecretaris Blokhuis aan voor psychische hulp

Sinds het begin van de coronacrisis belanden ook steeds meer kinderen op de intensive care na een zelfmoordpoging, zo meldt kinderarts en OMT-lid Károly Illy. Blokhuis noemt dat afschuwelijk nieuws. "Wij krijgen ook signalen dat meer jongeren geraakt worden door de crisis, doordat ze geen uitzicht meer hebben en vanwege de gesloten scholen geen contact", aldus de staatssecretaris. "Als vader van kinderen raakt me dat enorm. Ik vind dat we alles uit de kast moeten halen om kinderen perspectief te geven."

Lees ook: Willem-Alexander bezoekt 113 Zelfmoordpreventie

Afspraken

In het afgelopen jaar heeft Blokhuis afspraken gemaakt met de betrokken zorgorganisaties om de situatie in de ggz te verbeteren. "De belofte is gedaan dat deze mensen met een specialistische hulpvraag geholpen worden. Als ik dan vandaag hoor dat iemand niet die ervaring heeft, dan ga ik daar achteraan."

Ook betaalt het Ministerie nu ook voor bedden in de ggz, ook als ze niet bezet zijn. "Zodat er beschikbaarheid is. Nu krijg ik vandaag toch signalen dat er te weinig bedden zijn. Ik vind het ingewikkeld dat dit soort signalen mij niet bereiken, dus ik ga contact opnemen met de koepelorganisatie waar de schoen wringt."

Lees ook: Psychische klachten door coronacrisis opnieuw toegenomen

Nog steeds lange wachttijden

Volgens Charlotte Bouwman is wat er tot nu toe wordt gedaan nog niet voldoende. "Suus, een van de andere jongeren hier, stond vorig jaar met mij in de wachtrij. Zij krijgt nu te horen dat ze nóg een jaar moet wachten."

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld maakt zich er hard voor dat de demissionaire regering zich nog volop inzet voor de geestelijke gezondheidszorg. "De problemen in de ggz zijn alleen maar groter geworden", aldus Westerveld. "Er had al veel eerder prioriteit gemaakt worden en die is er niet als het gaat om mentale gezondheid. Er is veel meer specialistische zorg nodig."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.