Terug

Volg Hart van Nederland

Lidl verkoopt vanaf vandaag geen sigaretten en tabak meer, als eerste supermarkt

Milieu en Gezondheid

1 okt 2021, 06:30

Op de eerste dag van 'stoptober' maakt Lidl bekend per direct te stoppen met de verkoop van tabakswaren. De supermarktketen kondigde de stap drie jaar geleden aan en nu zijn de sigaretten en shag uit de laatste winkels weggehaald.

Lidl sloot zich eerder aan bij de beweging 'op weg naar een rookvrije generatie'. Dat is een initiatief van het KWF, het Longfonds en de Hartstichting en heeft als doel kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien. De supermarktketen had de ambitie om als eerste supermarkt in ons land te stoppen met tabak en dat is nu dus gelukt.

'Nieuwe winkels al rookvrij'

De grootgrutter liet in 2018 weten de verkoop van rookwaren gefaseerd af te gaan bouwen. Uiterlijk in 2022 moesten volgens de planning sigaretten en tabak uit alle filialen verdwenen zijn. Uiteindelijk is het Lidl, dat 440 supermarkten heeft in Nederland, dus iets eerder gelukt dan gedacht.

"Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend waren meteen al rookvrij", legt een woordvoerster van de Duitse supermarktketen uit. "De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen en dit gaf ons de kans om onze ambitie om geen sigaretten en tabak meer te verkopen nog eerder te realiseren."

Strengere maatregelen tegen roken

Met gestaakte verkoop van tabakswaren loopt Lidl drie jaar voor op het schema dat de overheid winkels heeft opgelegd. Vanaf 2024 geldt er namelijk een verkoopverbod voor supermarkten en mogen sigaretten alleen nog worden verkocht in tankstations, speciaalzaken en sommige andere winkels. De online verkoop wordt al een jaar eerder aan banden gelegd.

Met de strenge maatregelen wil de overheid jongeren en gestopte rokers beter tegen de verleiding van roken beschermen en worden impulsaankopen tegengegaan. Eerder werden rookwaren en e-sigaretten om diezelfde reden al uit het zicht gehaald bij onder meer supermarkten. Door roken of meeroken sterven jaarlijks naar schatting ongeveer 20.000 mensen in Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.