Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid Nederlanders zou gezonder eten als groente en fruit goedkoper was

Milieu en Gezondheid

7 apr 2021, 22:16

Ruim twee derde van de Nederlanders (66 procent) zou meer groenten en fruit kopen als de btw op deze producten zou worden verlaagd. Tegelijkertijd gelooft een ruime meerderheid niet dat een 'suikertaks' mensen zal weerhouden ongezond te eten en te drinken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2300 mensen. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) moet de overheid meer doen om gezond eten te promoten en ongezond gedrag tegen te gaan. Ze pleit daarom voor een verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks.

Minder fastfood door suikertaks?

De btw-verlaging op groenten en fruit en de suikertaks moeten gezond leven aantrekkelijker en makkelijker maken, zegt voorzitter Jet Bussemakers van de RVS. Juist nu door de coronacrisis duidelijk is hoe belangrijk gezond leven is, moeten volgens Bussemakers sociale en medische partijen gaan samenwerken om dit beter mogelijk te maken. Vooral voor mensen met lagere inkomens is het volgens de RVS moeilijk om gezond te leven.

Of een suikertaks mensen ook daadwerkelijk gaat weghouden van ongezond eten en drinken, is nog maar de vraag. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (83 procent) denkt dat mensen toch wel naar fastfoodrestaurants zullen gaan. Meer dan de helft van de mensen (54 procent) vindt dan ook niet dat gemeenten de mogelijkheid moeten krijgen om fastfoodrestaurants of om het aantal fastfoodketens binnen een bepaald gebied te beperken.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.