Terug

Volg Hart van Nederland

Oproep doodzieke Ege (13) levert drie mogelijke donormatches op: 'We wachten in spanning'

Oproep doodzieke Ege (13) levert drie mogelijke donormatches op: 'We wachten in spanning'

Milieu en Gezondheid

20 feb 2022, 23:45

De stamceltransplantatie lijkt een stap dichterbij voor de 13-jarige Ege. Begin januari deed hij een oproep aan mensen om zich op te geven als stamceldonor. Ruim zesduizend Nederlanders meldden zich aan.

Na diverse onderzoeken zijn drie mogelijke matches gebleken. De uitslagen van het laatste bloedonderzoek worden nu onderzocht. De familie wacht in spanning, want de uitslag kan elk moment binnenkomen.

Vechten voor zijn leven

Drie maanden geleden stond hij nog lekker te voetballen, maar sinds begin december vecht de 13-jarige Ege voor zijn leven. Hij heeft acute leukemie. Zijn enige kans om beter te worden is een stamceltransplantatie. Dat blijkt een enorme opgave. Er zijn weinig mensen met Turkse afkomst die zich als stamceldonor hebben aangemeld. Daarom deed Ege vorige maand een oproep aan mensen om zich op te geven als stamceldonor.

Ruim zesduizend mensen gaven daar gehoor aan, waaronder ook veel mensen met een niet-Westerse achtergrond. Tot grote verbazing van de familie. "We waren al blij geweest als er vijfhonderd aanmeldingen waren geweest. Dit hadden we niet verwacht", vertelt Pinar, de zus van Ege.

Van de zesduizend aanmeldingen bleken drie mensen een mogelijke match. Zij zijn nu bezig met het laatste onderzoek. Als een van hen geschikt blijkt, kan de transplantatie zo goed als beginnen.

Laatste chemokuren

De Leerdamse puber begint donderdag aan zijn laatste chemokuren. Daarna is hij klaar voor de transplantatie. "De timing zou perfect zijn", legt Pinar uit. "Als het niet lukt, moeten ze hem goed in de gaten houden en kijken dat het niet slechter met hem gaat."

Toch gaat de familie uit van de hoop die de mogelijke matches hen heeft gegeven. Zo hebben ze bijvoorbeeld al plannen om met het gezin om vakantie te gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.