Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders willen autismepaspoort voor meer begrip: 'Dit heeft de levens van mijn kinderen veranderd'

Milieu en Gezondheid

28 mrt 2021, 22:26

Tijdens de autismeweek pleiten ouders voor een zogenaamd 'autismepaspoort'. Hierop kunnen leraren en andere mensen die met hun kind in contact komen lezen hoe ze met het kind om moeten gaan.

Initiatiefneemster en autisme-expert Suzanne Agterberg denkt dat kinderen met autisme op deze manier beter kunnen worden begrepen. Volgens Agterberg wordt het tijd om "anders zijn te omarmen, in plaats van in hokjes te denken".

Anders omgaan met autisme

In haar werk ziet ze dat het veel meer oplevert als je anders omgaat met mensen met autisme. "Het is andere informatieverwerking. Het kan zijn dat kinderen overprikkeld zijn of meer tijd nodig hebben om een opdracht te verwerken. Je ziet dan gedrag als weigeren, brutaal zijn of zichzelf terugtrekken," legt de expert uit aan Hart van Nederland. Informatie kan volgens haar helpen om in te zien wat nodig is om iets wel mogelijk te maken.

Het autismepaspoort bestaat eigenlijk al vijf jaar, maar Agterberg ziet dat het dit jaar pas echt wordt opgepakt. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) beveelt aan om het paspoort te gebruiken. Geen autist is hetzelfde en daarom kun je je paspoort zelf creëren door een online vragenlijst in te vullen. Het paspoort is handig voor leraren, maar tandartsen zijn er bijvoorbeeld ook blij mee. Als zij van te voren weten dat een patiënt aanraking niet fijn vindt, kunnen ze daar rekening mee houden.

Veranderde levens

Een van de ouders die dolblij is met het paspoort is moeder Lisanne de Smet. Ze heeft twee kinderen van elf en veertien jaar met de diagnose autisme. De kinderen hebben bijna vier jaar thuis gezeten, omdat er geen passende school voor hen was. "Nu heb ik een soort handleiding voor mensen die met mijn kinderen moeten werken", vertelt de moeder.

Ze neemt de paspoorten mee als haar kinderen een dag mogen proefdraaien op een basisschool. De directie van de school is meteen dolenthousiast over de aanpak, vertelt ze. Bij haar jongste kind staat bijvoorbeeld in het paspoort dat hij even iets voor zichzelf moet gaan doen als hij overprikkeld raakt. Dit kun je herkennen doordat de jongen rode wangen krijgt. "Nu is hij in staat om in de klas te zijn en naar school te kunnen," vertelt de moeder blij. "Het paspoort heeft hun levens veranderd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.