Milieu en Gezondheid
25 dec 2022, 11:17
Het grote tekort aan medicijnen zorgt voor veel stress bij epilepsiepatiënten. De medicijnen die zij slikken helpen om epileptische aanvallen te onderdrukken, maar nu deze amper te krijgen zijn, komen veel patiënten in de knel.
En dat kan levensbedreigende gevolgen hebben. Ook Astrid Plugge maakt zich zorgen. Haar 11-jarige zoon heeft een zware vorm van epilepsie en het wordt steeds lastiger om zijn vier verschillende medicijnen te krijgen.
"Het is heel stressvol", vertelt ze tegen Hart van Nederland. "Ik heb de medicijnen nu uit België gehaald en ik heb één flesje nu. Daar doe ik vier weken mee en in week zes komt het pas weer. Dat is niet genoeg. Hierdoor gaan doden vallen."
Astrids zoon is afhankelijk van het medicijn Rivotril, dat nu volgens Astrid nergens meer te krijgen is. Als hij het niet neemt, kan hij in het ziekenhuis belanden. Hij heeft niet alleen grote schokaanvallen, maar ook absence epilepsie. "Dat zijn staarmomenten en die heeft hij achter elkaar door", legt Astrid uit. Volgens haar is die absence epilepsie vooral heel hinderlijk. "Rivotril helpt hem daarbij. Het zorgt er ook voor dat hij nog naar school kan."
Er zijn ook andere medicijnen voor epilepsie, maar overstappen is eigenlijk geen optie voor Astrid. "Het luistert heel nauw. Het is een hele gevoelige aandoening. Als je dingen verandert, krijg je heel veel aanvallen erbij. Elke aanval die hij krijgt zorgt weer voor nieuwe aanvallen en momenten dat hij zich niet kan ontwikkelen."
Astrid heeft de afgelopen week 32 apothekers in België gebeld, zegt ze. "En ik ga straks gewoon door met Duitsland en anders zelfs verder. Dat we het in ieder geval kunnen halen. Er is geen andere oplossing voor."
Nederland importeert veelal medicijnen uit andere landen, bijvoorbeeld uit China. Ons land is voor medicijnverkopers niet interessant om aan te verkopen, omdat andere landen meer geld betalen. Onder meer hierdoor ontstaat een medicijntekort. "Er is ook veel frustratie", zegt Astrid. "Ik snap heel goed dat je wat aan de prijsstellingen wil doen vanuit de farmaceutische industrie, maar dat kan je als klein landje eigenlijk niet alleen."
De branchevereniging voor apothekers, het KNMP, is het met haar eens. "Wat er zou moeten gebeuren, is dat er meer voorraden aangelegd zou moeten worden bij groothandels en fabricaten", zegt Nicole Hunfield van het KNMP. "Een andere oplossing is dat er meer productie in Europa of zelfs in Nederland moet komen."
Volgens de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, is productie in Nederland niet mogelijk. "Het is ontzettend moeilijk om in een land, alleen Nederland, alle grondstoffen en alle geneesmiddelen te produceren. Dat is ondoenlijk. Dus je moet oplossingen op Europees niveau zoeken." Daarover is hij in gesprek met zijn Europese collega's, maar hij kan niet beloven dat het tekort volgend jaar minder zal zijn.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.