Milieu en Gezondheid
20 mei 2022, 14:19
Mocht iemand in Nederland het apenpokkenvirus - monkeypox in het Engels - krijgen, dan zijn we daar op voorbereid. Dat zegt Marion Koopmans, viroloog bij het Erasmus MC, tegen Hart van Nederland. "De vaccins liggen al klaar", benadrukt ze.
Nu is het zo dat we van alle virussen die ooit in Nederland zijn vastgesteld een aantal vaccins hebben liggen, legt Koopmans uit. "Vroeger werd er gevaccineerd tegen het pokkenvirus, maar inmiddels is dat al jaren niet meer het geval omdat de vaccins destijds het virus hebben uitgeroeid."
Met de uitbraak van het coronavirus nog vers in het geheugen, gaan de alarmbellen misschien meteen rinkelen als je ineens 'apenpokkenvirus' leest. In België zijn al zeker twee gevallen bekend en ook in Frankrijk, Italië en Zweden is de aandoening opgedoken. Een kleine geruststelling: de twee virussen zijn volgens de viroloog niet met elkaar te vergelijken.
"Het betreft wel weer een virus dat is overgegaan van dier op mens, maar de verspreiding gaat anders", aldus Koopmans. Het virus wordt, voor zover bekend, overgedragen tijdens seks of innig contact. "De besmettingen die nu zijn vastgesteld, betreffen mannen die seksueel contact hebben gehad met mannen", weet ze.
Als je de apenpokken hebt, kun je last krijgen van onder meer vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Ook krijg je blaasjes op je huid. Op foto's zien die er heftig uit, maar dat wil niet zeggen dat het altijd zo is. "De foto's die we nu overal zien, zijn van de meest heftige variant. De vastgestelde besmettingen in de EU zijn voornamelijk de milde variant", aldus Koopmans.
Let op! Onderstaande foto's kunnen als vies worden ervaren (tekst gaat verder onder tweet)
Toch worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd, benadrukt de viroloog, die gespecialiseerd is in virussen die van dier op mens 'overspringen'. "We houden het virus in de gaten. Het zou mij verbazen als het apenpokkenvirus niet in Nederland wordt vastgesteld", verwacht ze.
Ook de Europese gezondheidsdienst ECDC houdt het virus nauwlettend in de gaten. De organisatie roept landen op om nu al in actie komen. Diensten als de Nederlandse GGD moeten het bewustzijn over de apenpokken vergroten. Vooral mannen die seks hebben met mannen moeten informatie krijgen over mogelijke verspreiding, benadrukt het ECDC.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vrijdag op een spoedvergadering bijeen vcanwege de plotselinge uitbraak van apenpokken. Deskundigen zouden zich volgens bronnen dan ook buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen. Eind januari 2020 kwam de WHO met een dergelijke waarschuwing voor de uitbraak van het coronavirus.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.