Milieu en Gezondheid
18 mei 2022, 16:00
Tot nu toe zijn al honderden mensen in Europa ziek geworden na het eten van Kinder Surprise-eieren en andere chocolaatjes. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe 324 salmonella-infecties vastgesteld, vooral bij jonge kinderen.
Het gaat om meldingen uit twaalf verschillende landen, aldus het ECDC. In ons land zijn inmiddels drie besmettingen bevestigd. In veruit de meeste gevallen gaat het om kinderen jonger dan tien jaar. Meer dan 40 procent van de zieken werd moest vanwege de infectie opgenomen worden in het ziekenhuis.
In februari meldde het Verenigd Koninkrijk de eerste infecties. Begin april werd duidelijk mensen besmet waren geraakt na het eten van Kinder-chocolade. De uitbraak wordt gelinkt aan een fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen. De producent haalde de Surprise-eieren en andere chocolaatjes daarop uit de schappen in meerdere landen, ook in Nederland. Later bleken de eerste ziektegevallen, in het Verenigd Koninkrijk, al op 21 december gemeld te zijn. In die maand trof Ferrero salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, aldus het ECDC. Hoe het kan dat hierna alsnog zoveel mensen ziek zijn geworden is nog niet duidelijk.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje meer te eten dat in Aarlen (Arlon in het Frans) is geproduceerd. Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in voedsel. Mensen worden er meestal niet erg ziek van, maar bij jonge kinderen en ouderen kan de darminfectie soms ernstiger verlopen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.