Terug

Volg Hart van Nederland

Groot tekort aan ijsmeesters, schaatsbond start wervingscampagne

Sport

29 okt 2021, 08:53

Terwijl heel Nederland de winterjas nog in de kast heeft hangen, maakt schaatsbond KNSB zich nu al grote zorgen over komende winter wanneer er misschien wel weer kan worden geschaatst. Er is namelijk een groot tekort aan vrijwillige ijsmeesters.

Je staat er misschien niet bij stil, maar zonder ijsmeesters kan er niet worden geschaatst in Nederland. IJsdikte meten, zwakke plekken herstellen of markeren, het ijs schoonvegen en bewegwijzering aanbrengen. Het zijn typische klussen voor ijsmeesters in spé. Zodra het een paar dagen achter elkaar vriest, loopt de schaatskoorts in Nederland in rap tempo op en verwacht iedereen in no-time te kunnen schaatsen. Maar volgens de KNSB dat is helemaal niet zo gemakkelijk. Er komt veel meer organisatie bij kijken dan mensen denken.

'Een ijsmeester is zo belangrijk'

Schaatsbekendheid Erik Hulzebosch is het gezicht van de wervingscampagne. "Weinig mensen zien het, maar een ijsmeester is zo verschrikkelijk belangrijk", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Kijk, als het gaat vriezen wordt heel Nederland meteen gek. Iedereen wil opeens schaatsen. Bij de KNSB zijn 450 verenigingen aangesloten en die willen dan allemaal open. Maar dat moet wel gecontroleerd gebeuren. Iemand moet zich verantwoordelijk voelen voor het ijs anders worden er risico's genomen en krijg je ongelukken of gaat het ijs binnen een dag kapot, doordat het bijvoorbeeld te druk wordt."

Besmet met het schaatsvirus

De KNSB hoopt dat vooral jonge mensen zich aanmelden als ijsmeester. Met de 22-jarige Jeroen Steenbergen uit het Drentse Odoorn is de eerste aanwinst al binnen. In december hoopt hij de cursus te kunnen doen: "Mijn opa was vroeger voorzitter van de ijsvereniging in het dorp. Hij nam mij als kleine jongen altijd mee en ik raakte besmet met het schaatsvirus."

"Uiteindelijk heb ik een redelijk hoog niveau gehaald maar ik heb gekozen voor een maatschappelijke loopbaan. Toch is schaatsen nog steeds het mooiste wat er is. Zodra het vriest kriebelt het al. Ik heb me dus aangemeld want het is belangrijk dat er ijsmeesters bijkomen, zodat liefhebbers zoals ik veilig het ijs op kunnen", zegt Steenbergen.

Aanmelden als ijsmeester

Iedereen die de ambitie heeft om ijsmeester te worden, kan zich aanmelden op de website van de KNSB. "Vervolgens ga je op cursus. Dat is één avondje werk, een paar uurtjes en je bent ijsmeester", legt Hulzebosch uit. "Meer niet! Dat is toch prachtig om te doen of niet? En heel Nederland is blij met je!" Aanmelden kan via deze link.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.