Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe groot is de kans dat Nederland wordt getroffen door een vernietigende aardbeving zoals in Turkije?

nieuws

9 feb 2023, 22:04

Begin deze week werden Turkije en Syrië getroffen door een allesverwoestende aardbeving en verschillende naschokken. Ook in Nederland worden door gaswinning aardbevingen waargenomen, al zijn die verreweg niet van dezelfde magnitude en gevolg te vergelijken. Maar is een aardbeving met die kracht überhaupt mogelijk in Nederland?

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn donderdagmiddag al meer dan 20.000 mensen om het leven gekomen. Naast het grote verlies van leven zijn ook veel gebouwen in het getroffen gebied met de grond gelijk gemaakt. Bestaat er een kans dat het hier kan gebeuren en waar in het land zou de kans dan het grootst zijn?

De aardbevingen Nederland gebeuren de laatste paar jaar voornamelijk in de provincie Groningen. Veel van deze zijn de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Die ontstaan echter niet door schurende aardplaten maar door de winning van aardgas.

Aardbevingen door gas

Nederland wint sinds de jaren 60 gas uit eigen bodem. Om gas te kunnen winnen, wordt er op zo'n drie kilometer diep geboord bij een laag zandsteen. Hierdoor zinkt die zandsteenlaag in en ontstaan er breuken. Wanneer er een plotselinge verschuiving plaatsvindt, begint de bodem te trillen en ontstaat er dus een aardbeving. De eerste vond plaats in 1986.

De meeste vonden plaats in 2013, toen werden er dertig gemeten die krachtiger waren dan 1,5 op Schaal van Richter. Het aantal is de afgelopen tien jaar flink gedaald, onder meer door het terugdraaien van de gaskraan.

Natuurlijke aardbeving

Naast aardbevingen die ontstaan door gaswinning, zijn er ook natuurlijke aardbevingen geweest in ons land. Op 13 april 1992 werd de zwaarste natuurlijke aardbeving gemeten in Roermond, met een kracht van 5.8 op de Schaal van Richter. Natuurlijke aardbevingen ontstaan doordat twee aardplaten over elkaar heen of langs elkaar heen schuren. Nederland ligt in het midden op de Euraziatische Plaat.

Er is geen specifieke kansberekening wanneer en hoeveel aardbevingen in ons land kunnen plaatsvinden, laat een woordvoerder van het KNMI weten aan Hart van Nederland. Het instituut onderzoekt de aardbevingen in ons land. Kijkend naar de aardplaten, is de kans echter nihil dat er een natuurlijke aardbeving plaatsvindt die door mensen gevoeld wordt.

Grootste kans in Zuid-Nederland

Door de ligging van de Euraziatische Plaat is wel te bepalen dat het zuiden van Nederland de grootste kans heeft om een epicentrum te treffen. Een epicentrum is het centrale punt waar twee aardplaten elkaar raken. Volgens de woordvoerder staat vast dat we het aantal geïnduceerde aardbevingen tot nul kunnen terugbrengen.

“Wanneer de gaswinning in Groningen volledig stopt, zullen ook de aardbevingen stoppen. Maar we weten niet op welk termijn. Het aantal bevingen zal weliswaar afnemen, maar het kan nog jaren duren voordat de bevingen, waaronder zelfs zware bevingen, niet meer plaatsvinden.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.