nieuws
21 mrt 2023, 20:58
Geen lessen in orale seks, zeker geen masturbatie-oefeningen en docenten stimuleren ook niet dat jongens een meisje mogen zijn of andersom. De ‘Week van de Lentekriebels’ op basisscholen maakt heel wat los bij ouders. Ze hebben volgens de scholen en de Rutgers Stichting soms een heel verkeerd beeld van de week die gaat over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.
Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers tegen het ANP.
De genoemde voorbeelden kwamen voorbij op een informatieavond die voor ouders in Tilburg was georganiseerd. Die avond kwam er omdat tientallen ouders dreigden hun kinderen in de die projectweek thuis te houden.
Dinsdag bleek dat Rutgers vanwege al die negatieve online-aandacht zich genoodzaakt zag een video te verwijderen waarin ouders met hun eigen kinderen praten over seksualiteit. De onderwerpen die in de video aan bod kwamen gingen over leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt en grenzen aangeven.
Op Twitter zegt Rutgers nu dat: "We constateren dat de video online door sommige mensen uit context wordt gehaald en wordt gebruikt om misinformatie te verspreiden. Om de kinderen in de video in bescherming te nemen, hebben we de video offline gehaald."
Het lespakket heeft als uitgangspunt om kinderen "op een positieve manier" over relaties en seksualiteit te leren. Voor sommige mensen confronterend: piemel en clitoris worden bij de naam genoemd. Scholen kunnen als ze willen ook een 3D-model van een clitoris krijgen, om daar in hogere groepen uitleg over te geven. Het idee is dat dit zal bijdragen aan latere plezierige ervaringen.
Ook over transgender mensen wordt gesproken. "Dit zijn thema’s die spelen onder kinderen", zegt Lauwers. "Ze hebben daar vragen over, dat horen wij ook van onderwijskundigen en de Kindertelefoon."
Vroege voorlichting leidt er niet toe dat jongeren eerder zelf seksueel actief worden, zegt de expert van Rutgers. "Jongeren die een goede seksuele voorlichting hebben gekregen, beginnen juist later aan seks. Ze hebben er meer over nagedacht." Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.