Terug

Volg Hart van Nederland

Koningin Elizabeth overlijdt op 96-jarige leeftijd, Britten in diepe rouw

Koningin Elizabeth overlijdt op 96-jarige leeftijd, Britten in diepe rouw

nieuws

8 sep 2022, 19:33

De Britse koningin Elizabeth is donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral overleden, meldt Buckingham Palace. Ze overleed vredig, aldus het paleis. Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. De Britse volk is in rouw. Ook in Nederland wordt er verdrietig gereageerd op het nieuws.

Eerder vandaag werd de koningin onder medisch toezicht gehouden omdat artsen ‘bezorgd waren om de gezondheid van Hare Majesteit’. Donderdagochtend plaatste de Britse koninklijke familie een statement op hun website waar stond geschreven dat de artsen van de koningin zich zorgen maakte en aanbevelen om Elizabeth onder medisch toezicht te laten. Leden van de koninklijke familie hebben zich verzameld in Schotland. De Britse koningin is donderdagmiddag vreedzaam overleden.

De Schotse autoriteiten houden er rekening mee dat honderdduizenden mensen naar Holyroodhouse zouden komen om afscheid te nemen van Elizabeth. Voor veel Britten is zij de enige vorst geweest die ze hun hele leven hebben gekend. Voor het paleis Buckingham Palace in Londen heeft zich ook al een menigte verzameld.

Speciaal plan overlijden Koningin Elizabeth

De koninklijke begrafenis vindt tien dagen na het overlijden plaats. Dit werd al eerder vastgesteld in een speciaal plan waarin staat wat er moet gebeuren wanneer koningin Elizabeth in haar Schotse kasteel Balmoral zou komen te overlijden. Hierin stond ook geschreven dat de koningin in Londen wordt opgebaard in de troonzaal van Buckingham Palace, waar haar medewerkers afscheid kunnen nemen.

Op de vierde dag na haar overlijden wordt de kist verplaatst naar het parlementsgebouw Westminster Hall, waar het publiek vier dagen lang 23 uur per dag kan langslopen. Naar verwachting gaan een half miljoen mensen van die gelegenheid gebruik maken.

Vanaf het moment dat Elizabeth de ogen voorgoed heeft gesloten is Charles koning. Elizabeth kampte al enige tijd met gezondheidsklachten. Ze was slecht ter been en liep daarom al langere tijd met een wandelstok. De koningin had de afgelopen maanden steeds meer taken overgedragen aan haar erfgenaam, prins Charles, en andere leden van de koninklijke familie. Op de dag ná het overlijden van de koningin wordt Charles formeel gekroond tot koning. 

Rutte en Nederlands koningspaar reageren op overlijden Elizabeth

Op het overlijden van de Britse koningin Elizabeth wordt ook in Nederland gereageerd. Premier Mark Rutte laat op Twitter weten dat "Nederland met het diepste respect Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk herdenkt." De premier roemt de Britse koningin als baken van rust en stabiliteit voor Engeland en de wereld. Namens het kabinet heeft Rutte "diepe gevoelens van medeleven" overgebracht aan de nieuwe premier Liz Truss.

Eerder vandaag sprak Rutte zich vol lof uit over de Britse vorstin, die ruim 70 jaar in functie was. "Ze heeft zoveel belangrijke momenten in de naoorlogse westerse wereld meegemaakt en heeft daar invulling aan gegeven met rust, stabiliteit en ook humor".

Ook het Nederlands Koningshuis heeft gereageerd op het overlijden van de Britse koningin. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn Elizabeth "intens dankbaar voor de hechte vriendschap waaraan koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd".

Langst regerende staatshoofd

Op 2 juni 1953 werd Elizabeth op haar 26-jarige leeftijd gekroond als koningin. In de maanden daarvoor- vanaf 6 februari 1952 - nam ze al de koninklijke taken over in verband met het overlijden van haar vader koning George V. De queen markeerde dit jaar zeven decennia op de troon en was hiermee de langst regerende monarch en het langst regerende staatshoofd ter wereld.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.