Terug

Volg Hart van Nederland

1 miljoen euro uitgeloofd voor gouden tip in verdwijningszaak Tanja Groen

112

23 juni 2021, 14:47

Woensdag 23 juni 2021, de dag dat Tanja Groen 46 jaar zou zijn geworden, kondigt Peter R. de Vries samen met Tanja's ouders 'een nieuwe en bijzonder initiatief' aan in de zoektocht naar de sinds 1993 vermiste studente: stichting De Gouden Tip.

De misdaadjournalist heeft een stichting opgericht waarmee hij via crowdfunding een beloning van één miljoen euro wil inzamelen als beloning voor de gouden tip in de verdwijningszaak van Tanja Groen. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt op een persconferentie.

'Breng Tanja thuis!'

Volgens De Vries gaat het om "de hoogste beloning die ooit is uitgeloofd in Nederland". De Gouden Tip draait niet eens zozeer om het pakken van de dader, maar vooral om Tanja's lichaam te vinden en haar terug te brengen bij haar ouders, Adrie en Corrie, in Schagen. 'Breng Tanja thuis!', luidt het credo dan ook.

De stichting heeft een website, waar donateurs zich kunnen melden en storten. De Vries meent dat het geld hard nodig is. "De beloningen van justitie zetten nu geen zoden aan de dijk. Niemand gaat z'n nek uitsteken voor 15.000 euro. Maar mensen gaan natuurlijk wel voor één miljoen euro nadenken, we hopen zo dingen in beweging te gaan krijgen."

Ook voor andere zaken

De misdaadverslaggever benadrukt dat het initiatief ook bedoeld is voor andere zaken die verlegen zitten om een gouden tip. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat het een stichting wordt die nabestaanden gaat helpen in hun strijd om onopgeloste geweldszaken opgelost te krijgen."

Hij hoopt dat de stichting uiteindelijk "een toevluchtsoord" voor nabestaanden en slachtoffers wordt. "We zitten heel erg in de cold cases, maar ik wil met de stichting juist ook proberen dat zaken geen cold cases worden en dat zaken eerder wordt opgelost. Dus snel handelen, dat kan met behulp van stichting De Gouden Tip."

Zoekacties naar Tanja Groen

De destijds 18-jarige Tanja Groen verdween bijna 28 jaar geleden tijdens de introductieweek van de universiteit in Maastricht. Op 4 september 1993 gaven haar ouders Tanja als vermist op. Sindsdien is op meerdere plaatsen naar de tiener gezocht, maar al die zoektochten leidden uiteindelijk niet tot de vondst van haar lichaam.

De meest recente zoekactie vond vorige week dinsdag en woensdag nog plaats, op de Strabrechtse Heide in de Brabantse gemeente Heeze-Leende, maar ook die zoektocht leverde niets op. Ruim een jaar eerder, in januari 2020, zocht de recherche al vergeefs in een graf op een kerkhof in Heugem, bij Maastricht.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.