Terug

Volg Hart van Nederland

Advocatenneef van Ridouan Taghi blijft in de cel: 'Hij ging zeer doortrapt te werk'

112

20 jan 2022, 14:14

De neef van Ridouan Taghi blijft in voorarrest. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. De 38-jarige Youssef T. heeft volgens justitie zijn positie als advocaat van Taghi misbruikt door als boodschapper te fungeren tussen de topcrimineel en zijn bende.

Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo en zit sinds zijn arrestatie in december 2019 in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn neef Youssef T. zou tijdens zijn bezoeken als advocaat aan Taghi als zogenoemde middle man hebben gefungeerd om de criminele activiteiten van de bende gaande te kunnen houden.

Doorgekraste notitieblokjes

Sinds augustus nam justitie daarom de communicatie tussen de twee op tijdens de talrijke bezoeken. Daaruit blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) dat de neven op geraffineerde manier met elkaar communiceerden over gewelddadige ontsnappingsplannen, over grootschalige drugshandel en over het witwassen van daarmee verdiend fortuin.

De communicatie verliep onder andere via notitieblokjes waarin boodschappen aan elkaar werden getoond en daarna zorgvuldig doorgekrast, terwijl de mannen ondertussen hardop over andere zaken praatten. Ook zou Youssef T. zijn iPad hebben gebruikt in de stiekeme communicatie.

'Youssef T. wist overal van af'

Hij wist dan ook van alle geheime plannen af, stelt het OM op basis van de onderschepte gesprekken. De raadsheer dacht bovendien actief mee. "Wij zijn verbijsterd dat er op zo'n brutale manier door een advocaat misbruik is gemaakt van zijn positie als advocaat", zei de officier van justitie donderdag tijdens de zitting.

De advocaat werd begin oktober gearresteerd in de zwaarbeveiligde gevangenis, tijdens een bezoek aan Taghi. Hij zit sindsdien vast. Zijn advocaten van Youssef T. hadden om (voorwaardelijke) vrijlating gevraagd, onder andere omdat kort na zijn aanhouding zijn jongste kind is geboren.

De rechtbank besloot echter dat er momenteel nog voldoende ernstige bezwaren tegen Youssef T. zijn om hem voorlopig vast te houden. Er zitten berichten in het dossier waaruit zijn bemoeienis blijkt, constateerde de rechter, en dat hij weet waarover wordt gesproken. Het onderzoek is nog in volle gang.

Tekst: ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.