Terug

Volg Hart van Nederland

Appartementencomplex Amsterdam ingestort, brand onder controle

112

13 nov 2022, 14:23

De grote brand in een appartementencomplex in Amsterdam Nieuw-West is onder controle. De brandweer meldt dat het sein brandmeester is gegeven. Het nablussen zal nog enkele uren duren. De politie heeft een man aangehouden op verdenking van brandstichting. Of de brand daadwerkelijk is aangestoken, onderzoekt de politie nog.

De brand in het startblok Riekerhaven aan de Voetbalstraat in Slotervaart woedde sinds zondagochtend 08.30 uur. Zo'n 135 bewoners zijn geëvacueerd en opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Zij kunnen zondagavond nog niet terug naar huis, aldus de brandweer.

75 woningen in de hens

Zo'n 75 woningen stonden in brand, daarvan is een aantal ingestort. Hoeveel woningen precies verloren zijn gegaan, is nog niet bekend. De brandweer heeft de overige zestig woningen in het blok kunnen redden. Drie andere blokken met woningen liepen geen brand- of waterschade op en kunnen weer worden vrijgegeven zodra de elektriciteit weer kan worden aangezet.

Geen gewonden

Bij de brand raakte niemand gewond. Wel zijn zes mensen ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. Er komt nog steeds veel rook vrij. De brandweer adviseert omwonenden dan ook ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Startblok Riekerhaven is een woonproject van containerwoningen, bedoeld voor jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) en jongeren uit Nederland. De brand begon in een woning op de tweede verdieping en sloeg daarna over op andere woningen.

'Alles is weg'

Tijdens de brand stonden enkele tientallen bewoners buiten te kijken. Zoals Julius Sunday die onderin het complex woonde, in het gedeelte dat is ingestort. "Ik heb niks meer, geen telefoon, geen portemonnee. Alles is weg." Sunday kwam vier jaar geleden uit Nigeria naar Nederland en woonde hier nu een jaar en vier maanden. "Ik kan vast nooit meer op zo'n plek wonen. Ik ben opnieuw begonnen en hier voelde ik me thuis."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.