Terug

Volg Hart van Nederland

Auto met Amnesty-waarnemers belaagd door pro-Zwarte Piet-demonstranten in Staphorst, organisatie eist onderzoek

112

20 nov 2022, 12:36

De auto van waarnemers van Amnesty International is zaterdag in Staphorst belaagd door een groep pro-Zwarte Piet-demonstranten, die de aangekondigde demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilden tegenhouden. Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn eist een onderzoek, zegt ze in het radioprogramma Goed Ingelichte Kring van NPO Radio 1.

Demonstranten van KOZP kregen eerder van de gemeente toestemming om tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst te protesteren, zij het onder strikte voorwaarden. De actiegroep werd onderweg naar Staphorst begeleid door de politie, maar verder dan de afrit Staphorst op snelweg A28 kwamen ze niet.

Een grote groep tegendemonstranten hielden de actievoerders tegen, met meerdere incidenten tot gevolg. De actievoerders van KOZP maakten noodgedwongen rechtsomkeert. Wegens de ontstane onrust besloten de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Jan ten Kate van Staphorst de demonstratie van KOZP toch te verbieden.

Banden lek gestoken

Op beelden van de confrontatie is te zien dat onder meer een auto werd belaagd en die auto blijkt van medewerkers van Amnesty International te zijn, die als waarnemers ter plaatse waren. De banden van de auto zijn lek gestoken, het kenteken is eraf gesloopt en de auto is bekogeld met eieren. "Mijn mensen zijn gewoon geïntimideerd en bang gemaakt. Er werd met de auto geschud, gerammeld, er werden mensen uitgescholden. Ik vind dat buiten proportie", zegt Oudshoorn in het radioprogramma. "Even buiten het feit dat het om mensen van Amnesty gaat. Ook mensen die op weg gaan naar een vreedzame demonstratie horen niet zo behandeld te worden. Dat is een vorm van het recht in eigen hand nemen."

Tekst gaat verder onder de tweet

'Misdragers krijgen hun zin'

De politie besloot niet in te grijpen toen deze mensen belaagd werden, legde een woordvoerder zaterdag desgevraagd uit aan De Stentor, om verdere escalatie te voorkomen. Oudshoorn eist onderzoek naar de gang van zaken. "Los van wat er allemaal gebeurd is, is de demonstratie ook verboden. Degenen die zich hebben misdragen, hebben hun zin gekregen. Ik vind dat er naar het geweld gekeken moet worden."

Meerdere aangiftes

De politie zei zaterdag dat er een onderzoek gestart zal worden naar het belemmeren van de demonstratie van KOZP. Bij de confrontatie zijn geen gewonden gevallen, aldus de woordvoerder zaterdag, en ook is nog niemand aangehouden. Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.