Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw stikstofprotest: boeren blokkeren spoor in de Achterhoek

Nieuw stikstofprotest: boeren blokkeren spoor in de Achterhoek

112

14 juni 2022, 21:01

Een aantal boeren heeft dinsdagavond het spoor geblokkeerd bij treinstation Lichtenvoorde-Groenlo in het Gelderse Lievelde. Ze stonden met trekkers op een spoorwegovergang uit protest tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.

Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) maakten vrijdag bekend dat het kabinet de komende jaren de stikstofuitstoot in de buurt van kwetsbare natuurgebieden drastisch wil verminderen. Hierdoor zullen veel omliggende boerenbedrijven naar verwachting (gedwongen) moeten stoppen.

De nieuwe stikstofplannen hebben tot veel woede onder boeren geleid. Nog dezelfde dag trokken tientallen boze boeren naar het huis van minister Van der Wal om haar een zelfgemaakte ontslagbrief aan te bieden. De bewindsvrouw was daar niet van gediend, maar ging desondanks wel in gesprek met de onaangekondigde 'gasten'.

'Stikstofuitstoot van dieseltreinen voorkomen'

En nu voeren de boeren dus opnieuw actie tegen de stikstofplannen. Dinsdagavond even voor 20.00 uur reden ze met meerdere trekkers een spoorwegovergang in Lievelde op en legden vervolgens twee Arriva-treinen symbolisch 'aan de ketting'. De boeren willen niet zeggen hoe lang de blokkade zal duren.

Door het spoor te blokkeren willen de demonstranten "voorkomen" dat de dieseltreinen tussen Winterswijk en Zutphen "nog langer stikstof uitstoten in het prachtige Natura2000-gebied Korenburgerveen", legt boer Henk Oonk uit. "Als wij als boeren worden vastgezet, dan deze twee dieseltreinen ook", vult mede-actievoerder Rutger van Lier aan.

Van Lier is een van de initiatiefnemers van de actie. Volgens hem doen er zo'n honderd boeren uit de Achterhoek mee. Het spoorprotest was "puur symbolisch", stelt hij, "om de stikstof-gekkigheid in dit land te laten zien." Nadat de politie de boeren had gesommeerd te vertrekken gingen ze rond 21.15 uur weer weg met hun trekkers.

Reizigers opgehaald door 'boerentaxi's'

Door het boerenprotest stonden twee treinen stil bij station Lichtenvoorde-Groenlo. Spoorbeheerder ProRail laat weten dat het treinverkeer op last van de politie werd stilgelegd tussen Winterswijk en Vorden. Rond 22.00 uur kon vervoerder Arriva het treinverkeer weer opstarten.

Bij het station stonden auto's, waaronder een Tesla, waarmee de boeren gestrande treinreizigers wegbrachten richting de plaats van bestemming. "Ik hoop dat ik thuis kom. Ik moet nog helemaal naar Almelo", reageert een vrouw bij Hart van Nederland. Ze snapt wel waarom de boeren "een punt willen maken", maar ze vindt de actie "ook wel heel radicaal".

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.