Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeester Vught vreest gewelddadige uitbraakpogingen: 'Transport gaat door woonwijken'

112

14 juli 2021, 20:13

Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught maakt zich grote zorgen over de veiligheid rond de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in zijn plaats. In die gevangenis zitten topcriminelen als Willem Holleeder en Ridouan Taghi opgesloten. De burgemeester pleit voor een beveiligde rechtbank op het complex, zodat er minder risicovolle transporten van verdachten nodig zijn.

"We hebben jaren geleden al gezegd dat de tijd van Schele Nelis en Rooie Bert voorbij is", vertelt Van de Mortel aan Hart van Nederland. "Er is nu sprake van criminaliteit die steeds zwaarder en gevaarlijker wordt, waar ook meer centen zijn. Nog niet zo lang geleden heeft minister Grapperhaus aangegeven dat dit een jarenlange strijd wordt. Het is dus niet meer uit te leggen dat we met verdachten naar rechtbanken op en neer blijven rijden, met alle gevaren van dien."

'Beetje bang van'

"Het is gekkenwerk hoe ze mensen hier op en neer moeten transporteren", zegt een buurtbewoner tegenover Hart van Nederland. Een andere buurtbewoonster laat weten erg alert te zijn. "Laatst was er een keer tijdens oud en een nieuw een knalletje. Toen dachten we dat er geschoten werd. Dus je wordt er eerlijk gezegd ook een beetje bang van."

De angst in Vught komt niet uit de lucht vallen. Eerder deze maand werd bekend dat Ridouan Taghi tientallen miljoenen euro's over zou hebben voor een gewelddadige bevrijdingspoging door een groep commando's. Een neef van Taghi zou al kandidaten aan het ronselen zijn in de Balkan. Dat bleek uit een uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), die toezicht houdt op de uitvoering van straffen.

Ontsnappingen in bebouwde kom

De burgemeester wijst op het gevaar van gewelddadige ontsnappingspogingen, bijvoorbeeld als een gedetineerde voor een zaak moet worden overgebracht naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. "Dat transport gaat door drukbevolkte woonwijken, langs scholen, op eenbaanswegen. Dat is levensgevaarlijk."

Ook in de directe omgeving van de gevangenis kan een eventuele uitbraakpoging voor gevaar zorgen, vreest Van de Mortel. "Aan de weg waar de transporten overheen moeten liggen twee kazernes, plus het Geniemuseum én een woonwijk. En hier vlak bij de poort heb je ook nog het Nationaal Monument Kamp Vught, met de ambitie om te groeien naar honderdduizend bezoekers per jaar, inclusief schoolklassen. Het kan echt niet langer meer op deze manier."

Bovendien, zo stipt hij aan, scheelt zijn plan de belastingbetaler miljoenen per jaar aan vervoers- en beveiligingskosten.

Brief aan minister

Van de Mortel stuurde een brief aan minister Sander Dekker van Justitie en Veiligheid om te pleiten voor een interne rechtszaal. In Den Haag lijken ze open te staan voor de suggestie van de burgemeester. Madeleine van Toorenburg (CDA) en Michiel van Nispen (SP) dienden een motie in over de inrichting van een zittingsruimte in de PI Vught. Het eindrapport hierover wordt na het zomerreces verwacht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.