Terug

Volg Hart van Nederland

Complotdenker Micha Kat opgepakt in Noord-Ierland

Complotdenker Micha Kat opgepakt in Noord-Ierland

112

22 juli 2021, 16:02

De gezochte complotdenker Micha Kat, die opruiende en bedreigende filmpjes maakte gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is woensdag opgepakt in Noord-Ierland. Hij is opgepakt op grond van een Europees aanhoudingsbevel, zegt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Kat moet op zaterdag 7 augustus voor de rechter verschijnen in Noord-Ierland, die dan bepaalt of hij wordt overgeleverd naar Nederland. Kat moet in Nederland een celstraf uitzitten van zes maanden vanwege een eerdere veroordeling voor smaad en laster.

De complotdenker wordt in Nederland gezocht voor het beledigen en bedreigen van meerdere mensen, onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel. Dat gebeurde via filmpjes op het onlineplatform Red Pill Journal, die hij samen met Wouter Raatgever en Joost Knevel maakte. Er gaan ongefundeerde complottheorieën rond waarin de RIVM-bestuurder en de burgemeester van Bodegraven beschuldigd worden van satanische pedoterreur.

Complotdenkers

Begin juli heeft de rechtbank de drie complotdenkers opgelegd per direct te stoppen met hun beschuldigende verhalen. Wouter Raatgever is eind juni veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verspreiden van de opruiende en bedreigende filmpjes.

De derde complotdenker naar wie de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op zoek is, oud-Bodegraver Joost Knevel, zou net als Kat in het buitenland zitten. Hij is nog niet aangehouden.

Jagen op vaccinprikkers

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland deed onlangs aangifte bij de politie omdat medewerkers van de organisatie worden bedreigd door complotdenkers die lid zijn van de Telegram-groep De Bataafse Republiek, die is opgericht door Red Pill Journal. In deze groep worden namen van mensen die vaccins zetten genoemd, met de oproep op ze te gaan jagen.

Bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk kon donderdagmiddag vooralsnog niemand reageren.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.