Terug

Volg Hart van Nederland

Politie stopt met Amber Alert, directeur is woedend: 'Er wordt met kinderlevens gespeeld'

Politie stopt met Amber Alert, directeur is woedend: 'Er wordt met kinderlevens gespeeld'

112

1 apr 2021, 19:01

De politie stopt met Amber Alert, het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is. De melding worden vanaf volgend jaar geïntegreerd in Burgernet, waarin burgers, politie en gemeente samenwerken.

Directeur Frank Hoen van Amber Alert is woedend op het besluit. "De politie speelt met kinderlevens", laat hij weten aan Hart van Nederland. "Amber Alert wordt ingezet als een kind in acuut levensgevaar is. Vaak heeft zo'n kind nog maar enkele uren te leven, je kunt dan alleen succesvol zijn door een fijnmazig netwerk te hebben. Dat verdwijnt nu totaal."

De politie meldt dat het huidige contract met Netpresenter BV, dat de technische ondersteuning van Amber Alert en het Kind Vermist Alert verzorgt, niet wordt verlengd. De samenwerking stopt op 22 juli 2021. "De verandering heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen", benadrukt de politie.

'Gaat kinderlevens kosten'

Maar volgens Hoen gaat het stopzetten van de samenwerking wel degelijk ten koste van de kwaliteit. "We zijn hier heel boos en emotioneel over", gaat de directeur verder. "Dit gaat kinderlevens kosten. We hebben kinderen gered die op het punt stonden om verkracht te worden of in handen te vallen van pedofielen."

In de officiële verklaring van de politie valt te lezen dat Amber Alert slechts twee keer per jaar wordt ingezet. Volgens de directeur klopt daar niets van. "We zijn sinds 2008 meer dan duizend keer ingezet. De politie liegt hierover en dat vinden wij zeer kwalijk." De organisatie laat het er dan ook niet zomaar bij zitten. "We zijn overvallen door de plannen van de politie. We gaan ons nu beraden op wat te doen."

Vermissingen in Burgernet

Bij het systeem van Burgernet ontvangen mensen een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in hun omgeving. De dienst wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Het ministerie van Justitie denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen. "Bovendien verlopen de alarmeringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard", verklaart de politie tot slot.

Tekst: Redactie/ANP / Foto: Politie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.