Terug

Volg Hart van Nederland

Donny M. was 'ernstig beschadigde jonge man' bij eerdere veroordeling zedendelict

Donny M. was 'ernstig beschadigde jonge man' bij eerdere veroordeling zedendelict

112

6 juni 2022, 22:50

Donny M., de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij het ontvoeren en doden van de 9-jarige Gino uit Kerkrade, was een "ernstig beschadigde jonge man, die dringend behoefte heeft aan behandeling". Dat staat te lezen in een rechtbankvonnis uit 2017, toen de destijds 17-jarige verdachte werd veroordeeld voor het misbruiken van twee jongetjes in Sittard.

"De verdachte is in zijn jeugd verwaarloosd en heeft al veel ingrijpende levensgebeurtenissen meegemaakt", blijkt uit het vonnis, in handen van Hart van Nederland. Daarnaast kon M. volgens deskundigen "niet zonder toezicht en leert hij nauwelijks iets van straffen". Ook zijn pleegouders stelden destijds dat M. "eigenlijk niet" alleen kon worden gelaten.

De 22-jarige Donny M. werd in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 4.00 uur opgepakt in zijn huis aan de Dommelstraat in Geleen. Een paar uur later werd na aanwijzingen van de verdachte het lichaam van de vermiste 9-jarige Gino uit Maastricht gevonden in een tuin achter een uitgebrand huis aan de Opbraakstraat.

Het is nog onduidelijk hoe Gino om het leven is gekomen en wat er sinds zijn verdwijning woensdagavond uit Kerkrade precies met hem is gebeurd. Rondom het appartementencomplex waar Donny M. woont is maandag nog steeds onderzoek gedaan.

Kans op herhaling

Een psycholoog en een psychiater die M. onderzochten, constateerden een autismespectrumstoornis, een reactieve hechtingsstoornis, aandachtsproblematiek en ADHD. Er was daarnaast sprake van een "ziekelijke stoornis" en "een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens", waardoor M. verminderd toerekeningsvatbaar was.

De kans op herhaling werd ingeschat als "matig". De rechtbank stelde dan ook dat behandeling van die stoornissen noodzakelijk was om te voorkomen dat M. opnieuw in de fout zou gaan. Maar de rechtbank had er in 2017 geen vertrouwen in dat M. zich vrijwillig zou laten behandelen, zo blijkt uit het vonnis. Om te garanderen dat M. toch zou worden behandeld, oordeelde de rechter dat hij, als "stevige stok achter de deur", verplicht moest worden opgenomen in een GGZ-instelling. Dit ook om herhaling van zijn daden te voorkomen.

Jaren na veroordeling

Donny M. werd in 2017 uiteindelijk veroordeeld tot 139 dagen jeugddetentie met aftrek van voorarrest en verplichte behandeling in een GGZ-instelling met een proeftijd van twee jaar.

Wat er in de jaren na zijn behandeltraject tot aan zijn arrestatie in de zaak van Gino met M. is gebeurd, is niet helemaal duidelijk. Dinsdag wordt hij voorgeleid voor de rechter in Roermond. Dan zal worden bepaald of hij langer in voorarrest moet blijven.

De 9-jarige Gino werd woensdagavond voor het laatst gezien op een voetbalveldje in Kerkrade waar hij met enkele andere kinderen voetbalde. Sindsdien werd hij vermist. Gino logeerde sinds een week bij een oudere zus in Kerkrade, omdat zijn moeder in Maastricht ziek is en hij daar niet kon blijven. Na zijn verdwijnen sloeg de politie groot alarm. Honderden mensen hebben dagen naar hem gezocht in Kerkrade en Landgraaf, waar een step werd gevonden die veel op die van hem leek. Op aanwijzing van Donny M. werd het lichaam van Gino zaterdagochtend gevonden achter een uitgebrande woning in Geleen.

Marja Rullens herkende Donny M. meteen als de man die haar zoon Gernando in 2017 heeft bedreigd en mishandeld. Haar claim wordt gesteund door onder andere de advocaat van een van de vroegere slachtoffers. Zondag deed ze haar verhaal bij Hart van Nederland.

Marja weet het zeker: 'Donny M. is dezelfde man die mijn kind heeft mishandeld'
2:56
Marja weet het zeker: 'Donny M. is dezelfde man die mijn kind heeft mishandeld'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.