Terug

Volg Hart van Nederland

'Needle spiking' moeilijk te bewijzen, komt daar nu verandering in?

'Needle spiking' moeilijk te bewijzen, komt daar nu verandering in?

112

22 juni 2022, 23:14

Uit onderzoek door de politie blijkt dat onder ongeveer dertig mogelijke gevallen van het fenomeen 'needle spiking' in Nederland tot dusver geen bewijs is gevonden. Mogelijk komt daar nu wel verandering in: woensdag werd duidelijk dat er drie aangiften zijn gedaan tegen een verdachte van het mogelijk drogeren door een naald op het Haagse Outdoor festival.

Zaterdag werd op het festival Den Haag Outdoor een 31-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van het zogenoemde 'needle spiking' waar drugs onwillig in het lichaam wordt geïnjecteerd.

De beveiliging op het festival kreeg snel lucht van het incident. Door het snelle optreden heeft de politie de man kunnen aanhouden.

Hoge prioriteit

Het is opmerkelijk dat er een verdachte is aangehouden omdat tot nu toe structureel bewijs ontbrak in zaken over needle spiking. De verdachte blijft langer vastzitten omdat er voldoende reden hiertoe is, aldus de rechter-commissaris.

Maar de zaak heeft een hoge prioriteit, zo laat een woordvoerder van politie Den Haag nadrukkelijk aan Hart van Nederland weten. Dat heeft te maken met de grote aandacht die deze zaak heeft gekregen.

Aantal meldingen staan niet gelijk aan incidenten

Voorzitter van de Groningse meldkamer voor drogeren, Misha Pchenitchnikov, vertelt over de obstakels in onderzoek naar drogeren: "Drugs verlaten snel het lichaam en overige bewijsstukken zoals de spuit zelf, ooggetuigen, beeldmateriaal en verdachten ontbreken regelmatig in dit soort meldingen."

Micha ontvangt regelmatig melding waaruit achteraf blijkt dat het om een te hoog alcohol promillage gaat. "Mensen kunnen door een hoog alcohol promillage tijdens het uitgaan denken dat ze zijn geprikt." Dit bevestigen ook toxicologische experts van het UMCG aan de voorzitter. "Een melding over needle spiking staat nog niet gelijk aan een incident", aldus Pchenitchnikov.

Eerdere meldingen in Nederland

Eerder werd al duidelijk dat er een toename was van het aantal meldingen van 'needle spiking' in Nederland. Het Trimbos-instituut adviseert evenementenbezoekers nadrukkelijk om medische hulp in te schakelen bij een vermoedens van drogeren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.