112
24 aug 2021, 22:58
Broccoli en bloemkool uit eigen tuin verkopen. Dat is wat de 11-jarige Moos uit Heerhugowaard doet. Op goed vertrouwen zet hij de met groente gevulde kar aan de weg, zodat mensen die dat willen wat mee kunnen nemen tegen een kleine betaling. Maar voor de vierde keer is het geldkistje bij de groentekar leeggeroofd. "Het is natuurlijk niet leuk", zegt hij tegen Hart van Nederland.
Zo luchtig als hij vertelt over de vierde roof, zo kwaad had de jongeman het in eerste instantie. "Hij was woedend. Met dikke tranen. Het was ook al de vierde keer. Toen hadden we zoiets van: en nu is het genoeg geweest", vertelt moeder Marlou.
Drie jaar geleden besloot Moos om zelf een groentekar te bouwen. Dit alles naar voorbeeld van zijn vader, die tuinder is. "Ik wil later het bedrijf van papa overnemen", zo klinkt het zelfverzekerd uit de mond van Moos. De eerste kar was een groot succes en al snel was de boel uitverkocht. Inmiddels heeft de jongen uit Heerhugowaard een grotere groentekar, met meer groenten erop.
Die kar staat dus aan de weg bij Moos z'n huis. Niet altijd door hemzelf bemand, overigens. "Want ik wil ook nog af en toe met vrienden afspreken en leuke dingen doen", legt hij uit. Dus staat de kar vaak onbewaakt op goed vertrouwen langs de weg. Met het geldkistje ernaast.
Na vier keer beroofd te zijn, heeft het nieuwste kistje inmiddels de status bankkluis verdiend. "We hadden eerst een normaal geldkistje met een gleuf erin. Maar die hadden ze kapot gemaakt. Ook het nieuwe kistje hadden ze kapot gerukt. Maar nu hebben we alles aan elkaar gelast en twee dikke bouten erbij. Geen scharnieren meer", legt Moos uit.
In totaal namen de dieven tussen de twintig en veertig euro mee van de jongen uit groep acht. Die overigens wel behoorlijk reëel is: "Ik ben wel boos, maar het hoort er ook een beetje bij. Je neemt een risico met het aan de weg verkopen."
Ingecalculeerd risico of niet, volgens moeder Marlou was het tijd voor actie. Aangifte hadden ze al een keer gedaan, maar zonder succes. Ze besloot daarom wat op een lokale Facebook-pagina te zetten, in de hoop dat dorpsbewoners een oogje in het zeil zouden houden. Maar haar berichtje ontplofte op social media. "Er werd zelfs een inzamelingsactie gehouden. Maar dat wil ik helemaal niet."
Het is de 11-jarige dan ook niet om het geld te doen. "Wat ik ermee wil bereiken, is dat mensen verse producten bij de tuinders gaan kopen. En dat ze niet meer gaan stelen", zo sluit hij af.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.