Terug

Volg Hart van Nederland

VIDEO: Alles wat er gebeurde tijdens de gewelddadige gijzeling in Amsterdam

112

23 feb 2022, 08:11

Urenlang hield een gewapende gijzelnemer dinsdag een gijzelaar vast in de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam. Uiteindelijk zorgde een 'heldendaad' van de gijzelaar ervoor dat een arrestatieteam de gijzelnemer kon inrekenen. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd?

Rond half zes dinsdagmiddag komt een gewapende man gehuld in camouflagekleding de Apple Store aan het Amsterdamse Leidseplein binnen. Direct nadat hij de winkel binnenstapt, gijzelt hij een persoon, volgens de politie gaat het om een man van Bulgaarse afkomst.

Kort daarop komt de politie aan, waarop de gijzelnemer met een automatisch wapen het vuur opent. De politie stelt dat er zeker vier keer is geschoten. Kogelgaten in het dikke glas van de etalageruit van de winkel zijn hiervan nu nog de stille getuigen. Volgens de politie draagt de man niet alleen een automatisch wapen, maar ook een handvuurwapen. Daarnaast draagt hij iets wat lijkt op een bomvest.

apple store

apple store

Onder schot

Op beelden die verschijnen op social media is te zien hoe de gijzelnemer door de winkel loopt terwijl hij de gijzelaar onder schot houdt. Ook verschijnen er foto's waarop is te zien hoe de verdachte en het slachtoffer tegenover elkaar zitten. De gijzelnemer heeft een handvuurwapen in zijn hand, naast de gijzelnemer ligt het automatische wapen.

Ondertussen houden tientallen medewerkers en klanten zich schuil in de winkel. Een groot deel van hen zit in een afgesloten ruimte boven de winkelvloer. Zeventig mensen worden uiteindelijk rond 20.30 uit het gebouw bevrijd. Als zij in veiligheid zijn gebracht, gebeurt er lange tijd niets.

Gijzelaar vlucht

Tot de gijzelnemer rond 22.30 aan de politie wat water vraagt. De politie gaat op het verzoek in en stuurt een robot om het water te brengen. Op het moment dat de gijzelnemer het water wil aanpakken, ziet de gijzelaar zijn kans schoon en zet het op een lopen.

Zijn gijzelnemer rent achter hem aan, maar wordt hard aangereden door een auto van de Dienst Speciale Interventies (DSI). De verdachte ligt daarna op de tramrails voor de Apple Store, terwijl hij onder schot wordt gehouden door scherpschutters. Tal van groene laserbolletjes van de scherpschutters verlichten zijn camouflagekleding.

Een robot onderzoekt de man op explosieven, maar daarvan blijkt geen sprake te zijn. Na het onderzoek wordt de gijzelnemer aangehouden en met een ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Hij is aanspreekbaar, maar het is niet duidelijk hoe hij er verder aan toe is.

Als de gijzelnemer is aangehouden, worden nog meer mensen uit de Apple Store gered. Vier mensen blijken zich al die uren te hebben verschanst in een bezemkast op de begane grond.

200 miljoen aan crypto

Aan het begin van de nacht, om 00.30, geeft de politie een persconferentie. Daarin wordt duidelijk dat de gijzelnemer een 27-jarige Amsterdammer is. Hij eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta, zou hebben gedreigd zichzelf op te blazen en heeft een strafblad in verband met de wet Wapens en munitie. Vooralsnog gaat de politie er vanuit dat hij alleen handelde.

Omdat de verdachte uiteindelijk met geweld door de politie werd overmeesterd, is de Rijksrecherche een onderzoek gestart. De bestuurder van de politieauto die de verdachte aanreed, wordt niet gezien als verdachte maar als getuige. De politie noemt de vluchtactie van de gijzelaar een "heldendaad".

Persconferentie over gijzeling Amsterdam
1:16
Persconferentie over gijzeling Amsterdam

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.