Terug

Volg Hart van Nederland

'Horrorfokker' Eersel heeft ook illegale handel in bedorven vlees

112

17 mrt 2023, 21:28

De ondernemers uit Eersel die bekendstaan als ‘horrorfokker’ hebben op hetzelfde terrein een illegale vleeshandel, waar bedorven vlees wordt verkocht aan consumenten. Dat blijkt uit omvangrijk onderzoek van Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN DeStem.

Op het terrein waar eerder dit jaar honderden verwaarloosde honden werden aangetroffen, blijkt nu ook een illegale vleeshandel te opereren. De eigenaren van het terrein, Jan P. (67) en Stephanie D. (48), staan bekend als ‘horrorfokker’ na een onthullende reportage van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals.

In de reportage werd duidelijk dat de honden daar onder erbarmelijke omstandigheden moesten overleven.

Bijna 300 honden in bewaring genomen bij omstreden fokker in Eersel
1:40
Bijna 300 honden in bewaring genomen bij omstreden fokker in Eersel

Rundergehakt door en door bedorven

De Brabantse kranten hebben vijf producten uit de vleeswinkel laten onderzoeken in een gecertificeerd laboratorium. Daaruit bleek onder meer dat het rundergehakt door en door bedorven was. Er zaten vijftien keer meer bacteriën op dan volgens deskundigen nog verantwoord is. Ook de andere producten voldeden niet aan de richtlijnen die zij hanteren. "Als je dit rauw zou eten, beland je gegarandeerd in het ziekenhuis aan een infuus", zegt expert IJsbrand Velzeboer in het artikel.

De verkoop van vlees op het terrein is illegaal omdat het in strijd zou zijn met het bestemmingsplan van de gemeente Eersel. Daarnaast hebben de eigenaren zich schuldig gemaakt aan verwaarlozing van honden, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. P. is daarnaast ook nog eens veroordeeld voor aanranding van een minderjarige.

NVWA ziet geen reden om in te grijpen

De NVWA kwam deze maand nog langs voor een controle bij de hondenfokkerij en ontdekte de illegale vleeshandel. Het publiek wordt gewaarschuwd om geen vlees te kopen op het terrein van de fokker. De kans dat je er ziek van kan worden is hoog.

De NVWA laat weten dat er geen wettelijke grenzen zijn aan het aantal bacteriën op vlees en en dat zij daarom ook geen grondslag zien om in te grijpen bij de winkel. "Je mag er redelijkerwijs van uitgaan dat gehaktballen en worsten voldoende verhit worden, voordat ze worden geconsumeerd. Verhitting doodt de genoemde bacteriën", aldus de NVWA. Zij concludeert dan ook dat er ‘geen reëel risico voor de voedselveiligheid is’.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.