Terug

Volg Hart van Nederland

In 2021 werden we vaker op de bon geslingerd: deze boetes werden het meeste uitgedeeld

In 2021 werden we vaker op de bon geslingerd: deze boetes werden het meeste uitgedeeld

112

31 mrt 2022, 13:59

Nederlanders hebben in 2021 vaker een verkeersboete opgelegd gekregen dan een jaar eerder. In 2020 werden mensen minder op de bon geslingerd doordat het door de coronamaatregelen rustig was op de weg. Vorig jaar nam de verkeersdrukte weer toe en dat vertaalde zich in meer boetes. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Voor welke overtreding werd er het vaakst een prent uitgeschreven en wat betaalden 'we' gemiddeld per boete vorig jaar? Het OM heeft de boetecijfers van afgelopen jaar openbaar gemaakt.

Hardrijders het vaakst op de bon geslingerd

In totaal werden er in 2021 ruim 8 miljoen boetes uitgedeeld voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, bumperkleven, rechts inhalen en telefoneren achter het stuur. Dat is meer is iets meer dan de 7,8 miljoen die in 2020 werd genoteerd, maar nog wel minder dan de 8,4 miljoen boetes van 2019.

Waar Nederlanders het vaakst beboet voor worden blijft ook dit jaar 'te hard rijden'. In vier op de vijf gevallen wordt er een prent uitgeschreven doordat we het gaspedaal te hard intrappen. In 2021 werden hier 6,6 miljoen boetes voor uitgedeeld, een toename van 4 procent vergeleken met een jaar eerder.

Minder boetes voor telefoon vasthouden

Mensen werden juist minder beboet omdat ze hun telefoon vasthielden aan het stuur. Hier werden 159.000 boetes voor uitgedeeld in 2021, tegen 168.000 een jaar eerder. In 2020 was juist nog een sterke stijging te zien, vooral door het verbod om fietsend te telefoneren.

Het gemiddelde boetebedrag lag vorig jaar op €81,15 euro, voor snelheidsbekeuringen lag dat bedrag op €63,60 euro. In 2020 was dit respectievelijk €81,38 en €64,19

Buitenlandse verkeersovertreders

In 2021 zijn 784.421 van de opgelegde verkeersboetes boetes opgelegd aan een bestuurder van voertuig met een buitenlands kenteken, tegenover 870.695 een jaar eerder.

Deze daling is waarschijnlijk te verklaren doordat minder over de grens werd gereisd door de coronapandemie en de lockdowns in ons land en bijvoorbeeld in België en Duitsland. Daarnaast zijn er minder Britten beboet. Deze daling door de Brexit zet verder door.

Flitspaal doet het meeste werk

Weggebruikers zijn het vaakst op een snelheidsovertreding betrapt door een flitspaal, namelijk 2,8 miljoen keer. Ze werden 2,1 miljoen keer gesnapt tijdens een trajectcontrole en 1,5 miljoen keer door een mobiele radarset. Het aantal tijdens trajectcontrole uitgedeelde boetes is gestegen omdat dit nu ook gebeurt op N-wegen.

Het is ook in de cijfers terug te zien dat er minder automobilisten zijn staande gehouden door de politie afgelopen jaar. In 2020 werden ruim 556.000 wagen langs de weggezet, afgelopen jaar was dat nog geen 500.000. Een verklaring hiervoor is dat er meer politie-inzet nodig was voor onder andere de handhaving van de coronamaatregelen en inzet bij demonstraties.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.