Terug

Volg Hart van Nederland

Jong stel hoort schoten op Peter R.: 'Je ziet iemand liggen die niet beweegt'

112

7 juli 2021, 10:48

De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft diepe indruk gemaakt op mensen die wonen rondom de plek waar het gebeurde, de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Een stel dat dinsdagavond in de keuken stond, hoorde de schoten.

"Het klonk eerst als vuurwerk. Mijn vriend wist al snel dat het iets anders was", vertelt de jonge vrouw woensdagochtend tegen Hart van Nederland. "Daarna was het eigenlijk gewoon een grote chaos. Heel onwerkelijk."

Ook haar vriend noemt de situatie onwerkelijk. "Je ziet iemand op de grond liggen en die beweegt niet. Mensen eromheen en een schreeuw van de buurjongen, want die was zijn fiets op slot aan het zetten toen het gebeurde. Die stond er eigenlijk naast. We zagen ook iemand wegrennen."

Bloemetje voor Peter

Voor het stel was niet gelijk duidelijk dat het ging om de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. "Dat zagen we pas via de media", zegt de vrouw. Haar vriend is geschokt dat een journalist is beschoten. "Ik schrok ervan dat dit in Nederland gebeurt. Dat je als journalist niet je werk normaal kunt doen. Dat je gevaar loopt terwijl je overdag over straat loopt. Dat zou gewoon kunnen kunnen."

De jonge vrouw heeft vannacht weinig geslapen. Het stel legt woensdagochtend een bloemetje op de plek waar De Vries is neergeschoten.

Ook Boy Schouten was aan het koken toen er in de straat chaos ontstond. "Mijn huisgenoot was zijn fiets op slot aan het zetten en ineens belde hij aan. Dat vond ik vreemd, want dat was heel snel. Vervolgens bonsde hij heel erg hard op de deur. Mijn vriendin wilde open doen, maar hij viel echt tegen de deur aan." Voor het stel was toen nog niet duidelijk wie er tegen de beur stond te bonzen. "Dus ik zei: doe maar niet open."

Gewapende man

Pas toen Boy's huisgenoot schreeuwde 'doe open, doe open', was hij ervan overtuigd dat de deur veilig open kon. "We waren zo in shock, wat is er aan de hand? Hij stormde binnen en vertelde dat hij iemand had gezien met een wapen. Op het moment dat we de deur openden hoorden we ook schoten."

Boy wachtte met zijn vriendin en huisgenoot af wat er gebeurde. Ze zagen meerdere mensen op straat staan en van afstand een man op de grond liggen. "Vreselijk. Ik kon er niet uit opmaken wie het was of waar zijn verwondingen waren, dat was te ver." Hij belde gelijk de politie.

Net als hun buren, wist ook dit trio in eerste instantie niet om wie het ging. "Toen ik dat hoorde, vreselijk. Je gelooft het bijna niet. Je kent het verhaal en weet wat er achter schuilt. Dat vond ik nog erger om te horen, omdat hij een publiekelijk persoon is en je weet wat de motieven zijn. Normaal gesproken zou je het niet weten."

Buurt kreeg aanslag Peter R. de Vries mee
1:16
Buurt kreeg aanslag Peter R. de Vries mee

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.