Terug

Volg Hart van Nederland

Heftige beelden: Urker jongeren verkleden zich op feestje als nazi's

Heftige beelden: Urker jongeren verkleden zich op feestje als nazi's

112

13 sep 2021, 18:39

Op Urk gaan beelden rond van jongeren die zaterdagavond in het dorp rondliepen in ‘nazi-kledij’ en een jongeman die in een gevangenispak met een Jodenster ‘onder vuur’ wordt genomen. De gemeente Urk heeft de betreffende beelden gezien en onderzoekt met de politie en het Openbaar Ministerie of het tafereel op de beelden strafbaar is.

Op Urk worden massaal beelden gedeeld van zaterdagavond. Eén van die beelden is een stilstaand beeld vastgelegd door een bewakingscamera in het oude dorp. Op het beeld is te zien dat de mensen in een militair uniform met pistolen anderen de schrik aanjagen in het uitgaanscentrum van Urk.

Beelden op social media

De eigenaar van de bewakingscamera bevestigt tegenover De Stentor dat de beelden echt zijn en zaterdagavond gemaakt zijn. "Het gaat zondag massaal rond in appgroepen. Op het industrieterrein hadden ze een feestje en ze zijn daarna het oude dorp ingegaan. Het zijn respectloze lui", zegt hij tegen de krant.

Op een andere foto, die werd gedeeld op Snapchat, is te zien dat acht jongeren op een rij poseren. Twee hebben een lange zwarte jas aan, iedereen lijkt tot aan de knieën zwarte regenlaarzen aan te hebben. De kledij heeft kenmerken uit het nazitijdperk.

In een kort filmpje dat is gedeeld op videowebsite Dumpert is te zien hoe de jongeren in de nazi-uniformen in een feestcafé zitten. Een van hen brengt staand de Hitlergroet.

Smakeloze actie

Burgemeester Cees van den Bos van Urk reageert vol afschuw op de actie. "We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente Urk maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af", zo schrijft hij in een schriftelijke reactie.

De gemeente spreekt verder van "zeer verwerpelijk en uitermate ongepast" gedrag dat kwetsend is voor grote bevolkingsgroepen. "Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.