Terug

Volg Hart van Nederland

Klimaatactivist plakt zich vast aan schilderij Meisje met de parel van Vermeer

112

27 okt 2022, 14:48

Drie klimaatactivisten zijn donderdagmiddag aangehouden nadat ze zich hebben vastgelijmd aan en rond het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer in museum Mauritshuis in Den Haag. Ook is er met een vloeistof gegooid, aldus het museum.

Op beelden op sociale media is te zien hoe een man dicht tegen het schilderij uit 1665 aanleunt en een bepaalde substantie over zijn hoofd laat druipen. Een andere man laat een pot met vermoedelijk tomatensoep over de man druipen. Daarna veegt hij nog met zijn shirt over de lijst. De mensen op de filmpjes dragen shirts van de actiegroep Just Stop Oil.

De actie volgt op vergelijkbare acties tegen andere schilderijen van Van Gogh en Monet. Dinsdag lijmde klimaatactivist Jelle de Graaf zich ook vast aan de talkshowtafel van het RTL-programma Jinek, te zien in onderstaande video:

Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel Beau
2:06
Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel Beau

'Dombo'

Omstanders in het Mauritshuis lijken weinig begrip te hebben voor de actie. "Dombo", zegt een toeschouwer. Een andere noemt het op z'n Engels "obscene", waarna ze "shame on you" tegen de activisten roept.

Het Mauritshuis laat in een eerste reactie weten dat het schilderij niet beschadigd is geraakt bij de actie. "De staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het beglaasde meesterwerk niet beschadigd", staat in een persbericht.

Het schilderij zal zo snel mogelijk we terugkomen op de zaal, maar tot die tijd blijft de zaal afgesloten voor publiek. "Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af", adus het persbericht. "Wij houden het bij dit statement, omdat wij deze actie niet willen honoreren met extra publiciteit. Daarom onthouden wij ons van verdere uitspraken."

Bovenstaande reportage is woensdag uitgezonden bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.