Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Opnieuw rellen: winkels in meerdere steden geplunderd

112

25 jan 2021, 16:51

Afgelopen weekend liepen protesten tegen de avondklok op verschillende plekken in Nederland volledig uit de hand. Onder andere in Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Stein en op Urk gingen relschoppers helemaal tekeer. Ook vanavond zijn relschoppers op veel plekken in Nederland op de been. Lees hier het laatste nieuws.

Update 23:45 - Zeker 151 relschoppers gearresteerd

Bij de rellen in verschillende steden zijn tot nu toe zeker 151 arrestaties verricht. Dat zegt politiechef Willem Woelders in het NOS Journaal. Hij laat weten dat het in het grootste deel van het land de rust is wedergekeerd.

In Rotterdam en Den Bosch is de ME echter nog wel actief bezig. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam noemt de relschoppers "schaamteloze dieven". In Den Bosch heeft de politie alle toegangswegen naar de binnenstad afgesloten.

Update 23:23 - Toegangswegen binnenstad Den Bosch afgesloten

In Den Bosch heeft de politie alle toegangswegen naar de binnenstad afgesloten. Mensen die erin of eruit willen moeten langs politiecontroles.

In de Brabantse stad was het maandagavond erg onrustig. Groepen jongeren trokken plunderend door de straten. De politie laat weten dat meerdere mensen zijn aangehouden.

Update 23:01 - Politie Amsterdam arresteert negen relschoppers

De politie in Amsterdam heeft maandagavond in de omgeving van de Molukkenstraat tijdens rellen in totaal negen mensen aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het was de hele avond onrustig. Er waren veel relschoppers en politie-eenheden op de been. Rond 22.30 uur twitterde de politie dat de situatie onder controle was. Er zijn vernielingen aangericht en er werd met vuurwerk gegooid. Een groepje relschoppers probeerde een politiebusje om te gooien. Ook werden leuzen gescandeerd als 'Joden, Joden!'.

Update 22:55 - Ook aanhoudingen in Veenendaal

In Veenendaal zijn agenten maandagavond bekogeld met vuurwerk. De mobiele eenheid is ingezet vanwege onrust rond het Doctor Slotemaker de Bruïneplein, waar relschoppers de confrontatie zoeken met de politie, laat een woordvoerder weten. Twee mensen zijn tot dusver aangehouden.

Volgens de woordvoerder verspreiden de relschoppers zich door de wijk zodra de politie wil ingrijpen. De situatie is nog niet volledig onder controle, maar "relatief te overzien", aldus de politie.

Update 22:47 - Voetbalsupporters tolereren geen vernielingen om avondklok

Supporters van verschillende professionele voetbalclubs zijn maandagavond de straat op gegaan om mogelijke relschoppers op andere gedachten te brengen. Ze zeggen geen rellen in hun favoriete stad te tolereren vanwege de invoering van de avondklok.

Voor zover bekend is het niet tot een confrontatie tussen voetbalfans en agressieve tegenstanders van het coronabeleid van het kabinet gekomen. Fans van de harde kern van Willem II waarschuwden maandag via sociale media niet alleen om geen vernielingen in Tilburg aan te richten. Fans van de supporterclubs KS79 en Amigos dos Amigos van Willem II stonden maandagavond naar eigen zeggen paraat om 'hun stad' te beschermen.

Ook de harde supporterskern van NEC zegt geen vernielingen en plunderingen te tolereren. Supporters van AZ, Heracles Almelo laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ze verklaren zich bereid om de plannen van mogelijke relschoppers te dwarsbomen.

Update 22:38 - Geen treinen van en naar Den Bosch

Van en naar Den Bosch rijden voorlopig geen treinen. Volgens de NS komt dit door inzet van de hulpdiensten. Spoorbeheerder ProRail meldde eerder dat er relschoppers op het spoor liepen tussen station Den Bosch en Vught. De NS verwacht dat de verstoring nog tot zeker 0.15 uur zal duren.

Update 22:18 - ME ingezet om onrust in Haarlem

In Haarlem is de mobiele eenheid ingezet vanwege onrust in het stadsdeel Schalkwijk, laat de politie weten. Op beelden op sociale media is te zien dat mensen stenen gooien, vuurwerk afsteken en dat er brandjes worden gesticht.

Volgens lokale media zijn er honderden mensen op de been. "We kunnen stellen dat het onrustig is", zegt een politiewoordvoerder. "Wij zijn aanwezig om de orde te herstellen. Daarbij is de ME ingezet."

Update 22:15 - Zwaar vuurwerk afgestoken in Utrecht, meerdere aanhoudingen

Aan 't Goylaan in de Utrechtse wijk Hoograven (grens met Kanaleneiland) is zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht. De Albert Heijn heeft schade aan de winkel. Er vliegt een politiehelikopter over de wijk en agenten houden mensen aan. Verder is het relatief rustig in Utrecht, meldt de politie.

Update 22:08 - Al zeker 70 mensen aangehouden tijdens rellen, ME heeft langere aanrijtijd

In diverse plaatsen in het land heeft de politie maandagavond bij rellen al zeker zeventig personen aangehouden, zei politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. Volgens hem was er ook weer sprake van plunderingen, met name in Rotterdam. Waterkanonnen zijn ingezet en de mobiele eenheid heeft ook traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten.

Volgens Woelders wordt op dit moment veel van de politie gevraagd. "We gaan tot het uiterste." Aangezien de rellen in meerdere plaatsen in het land zijn, heeft de ME last van langere aanrijtijden.

"Tot een uur of 19.30 was het relatief rustig", zegt de politiechef. "Wel waren er veel jongeren op straat. Vanaf 19.30 zie je links en rechts dat de geest uit de fles komt in meerdere steden." Het gaat volgens hem om groepen variërend van vijftig tot tweehonderd personen.

Update 21:40 - Ook in Den Bosch onrustig, relschoppers plunderen winkels

Ook in Den Bosch wordt het steeds onrustiger. "Er zijn wat groepen relschoppers die voor behoorlijke onrust zorgen in de binnenstad. Zijn gooien vuurwerk en stenen, ook in de richting van onze collega's", aldus een politiewoordvoerder.

Hoe groot de groep is, is niet duidelijk. Wel is op beelden te zien hoe tientallen jongeren verschillende winkels in het centrum plunderen. Het zou gaan om een friettent, de Jumbo, Primera, een sportschoenenwinkel, Apple Store en McDonald's.

Update 21:20 - Ook confrontatie tussen ME en relschoppers in Zwolle

In de binnenstad van Zwolle is het onrustig. Er zijn 150 tot 200 man de straat opgegaan. De mobiele eenheid is ingezet. De politie heeft in Zwolle twee personen gearresteerd, zei een woordvoerster van de politie.

Update 20:50 - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam geeft noodbevel af vanwege rellen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vanwege de onrust een noodbevel afgegeven voor de omgeving rond de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Iedereen die zich in dat gebied bevindt dient zich "te verwijderen en verwijderd te houden". Het noodbevel geldt van maandagavond 20.00 uur tot 04.30 uur.

Volgens de burgemeester geven de relschoppers in Rotterdam-Zuid gehoor aan oproepen op social media om "het ongenoegen kenbaar te maken tegen de coronamaatregelen en het creëren van chaos in Rotterdam".

Het is al de hele avond onrustig in de wijk. Op beelden is te zien hoe jongeren met vuurwerk en stenen gooien en een supermarkt plunderen.

Update 20:45 - Veel jongeren en politie op de been in Amsterdam-Oost

Op de Molukkenstraat in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost zijn veel jongeren op de been die uit zouden zijn op rellen. Ze gooien onder meer met vuurwerk, zei een woordvoerster van de politie.

Er is ook veel politie aanwezig. Het is nog niet tot botsingen gekomen.

Update 19:20 - Ook in Rotterdam onrustig, relschoppers gooien met stenen en vuurwerk naar politie

Ook in Rotterdam begint het onrustig te worden. Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid verzamelen tientallen relschoppers zich. Ze gooien met vuurwerk en stenen naar politie en ME. "Een groep jongeren houdt zich op en daagt de politie uit. Het is een soort kat- en muisspel. Ze gooien met stenen en de ME is aanwezig", aldus een politiewoordvoerder. Er zijn al meerdere mensen aangehouden.

Update 19:10 - Relschoppers op de been in Geleen, noodverordening van kracht

De politie heeft maandagavond in Geleen ingegrepen toen grote groepen jongeren zich verzamelden om te gaan rellen. Volgens een woordvoerder van de politie proberen agenten de jongeren uit elkaar te drijven. Rond 20.00 uur had de politie één persoon aangehouden.

Volgens de woordvoerder hebben zich tussen de 100 en 150 jongeren verzameld in het stadscentrum. Op beelden op social media is te zien hoe grote groepen jongeren door de straten van de Limburgse stad rennen, op hun hielen gezeten door de politie. De agenten grijpen hard in.

De relschoppers verzamelden zich rond 18.00 uur en staken onder meer vuurwerk af. Ook zouden er vernielingen zijn aangericht. De politie achtervolgt wegvluchtende jongeren, die alle kanten op rennen en zich verspreiden.

Burgemeester Hans Verheijen heeft voor Sittard-Geleen een noodverordening afgekondigd. Dat maakt het voor de politie eenvoudiger om bij ongeregeldheden in te grijpen. De maatregel geldt tot en met 1 februari 2021.

Update 19:07 - Minister: politie kan situatie relschoppers vooralsnog aan

De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan. De Koninklijke Marechaussee heeft geholpen en blijft dat ook doen. "Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land." Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandag.

Update 18:47 - Zes mannen opgepakt voor oproepen tot rellen

De politie heeft maandag een 23-jarige Tilburger en een 35-jarige man uit het Brabantse Bavel opgepakt die ervan worden verdacht op sociale media te hebben opgeroepen om te rellen. De verdachten werden kort na elkaar aangehouden in hun huis.

In Goes zijn vier verdachten opgepakt voor een soortgelijke oproep. De ophitsers zouden via Snapchat en TikTok hebben aangezet tot rellen in de Zeeuwse plaats. De verdachten zijn 18, 19 en 21 jaar en komen allen uit Goes. Ze zitten nog vast en worden verhoord.

De politie waarschuwt mensen die dit soort oproepen op social media plaatsen dat zij dit soort berichten nauwlettend in de gaten houden. "Mensen zijn betrokken en melden het bij de politie wanneer zij op sociale media opruiende oproepen zien." De onruststokers worden opgespoord en aangesproken op hun gedrag, aldus de politie.

Update 18:23 - Burgemeesters Veiligheidsberaad reageren op rellen

Burgemeesters van verschillende grote steden hebben hun afschuw uitgesproken over de rellen van afgelopen weekend. Dat zeiden ze maandagavond voorafgaand aan het Veiligheidsberaad van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's.

Onder andere burgemeester Femke Halsema van Amsterdam waarschuwde relschoppers dat er opgetreden zal blijven worden "zolang het nodig is". Haar collega Hubert Bruls van Nijmegen heeft inmiddels een noodbevel afgekondigd voor het centrum in zijn stad.

Burgemeesters Veiligheidsberaad reageren op rellen in hun ste...
1:55
Burgemeesters Veiligheidsberaad reageren op rellen in hun ste...
Update 18:05 - Eetcafé in Amsterdam timmert zaak dicht uit angst voor rellen

In Amsterdam-Oost heeft de eigenaar van een eetcafé op het Javaplein maandag zijn zaak dichtgetimmerd. Voor de ramen zijn allemaal houten planken naast elkaar geplaatst uit angst voor eventuele rellen.

In groepsapps en op sociale media gaan maandag oproepen rond om in de avond te rellen in de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost. Het Javaplein is daar om de hoek.

Veel mensen die in de buurt wonen van de Molukkenstraat zetten hun fiets maandag aan het einde van de middag binnen. Bij de rellen die zondag op meerdere plaatsen in Nederland plaatsvonden, werd ook geregeld met fietsen gegooid e

n ook werden fietsen in de brand gestoken.

Update 17:45 - Politie uit voorzorg aanwezig op Museumplein in Amsterdam

De ME- en politiebusjes op het Amsterdamse Museumplein staan daar "uit voorzorg", laat de politie weten. Omdat het daar zondag misging, staat de politie er nu "op scherp".

Update 17:25 - Opnieuw veel politie op de been in Eindhoven

Er is opnieuw veel politie op de been in het centrum van Eindhoven. Op sociale media en in appgroepen gaan oproepjes rond om te rellen in het centrum. Een politiewoordvoerder laat weten dat er preventief gefouilleerd wordt en veel politie aanwezig is.

Update 17:15 - Burgemeester kondigt noodbevel af in centrum Nijmegen

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls heeft een noodbevel afgekondigd voor de binnenstad van Nijmegen. Dat betekent dat de politie mensen die geen reden hebben om in het centrum te zijn zal wegsturen. Het noodbevel geldt voor maandagavond en gedurende de nacht.

Burgemeester Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters, heeft in afstemming met politie en justitie besloten het noodbevel af te kondigen, omdat er signalen zijn dat mensen van plan zijn naar het centrum van Nijmegen te komen. Met het noodbevel hoopt de burgemeester "eventuele problemen snel de kop te kunnen indrukken". Er is extra politie aanwezig om het noodbevel te kunnen handhaven.

Update 16:20 - Winkelier in Nijmegen timmert ramen dicht

Op Plein 1944 in Nijmegen timmert een winkelier zijn ramen dicht. Aan Omroep Gelderland laat hij weten het zekere voor het onzekere te nemen. Hij is bang voor rellen en "wil niet dat de ramen er vanavond uit liggen."

Winkeliers in Nijmegen timmeren ruiten dicht uit vrees voor r...
0:26
Winkeliers in Nijmegen timmeren ruiten dicht uit vrees voor r...
Update 16:00 - Opnieuw rellen vanavond? Gemeenten zetten zich schrap

Gemeenten door het hele land maken zich op voor weer een onrustige avond. Op sociale media wordt opgeroepen om maandagavond weer te protesteren tegen de avondklok. De politie bereidt zich voor op weer een avond vol ongeregeldheden.

Lees hier meer

Update 15:45 - Politie: wachtrij telefooncentrale vanwege doorgeven nieuwe rellen

De politie wordt bedolven onder de tips over mogelijke nieuwe rellen. De telefoonlijn is inmiddels zelfs overbelast. Zij roepen op alleen serieuze tips door te geven en dat te doen via de website van de politie,

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.