Terug

Volg Hart van Nederland

Peter R. de Vries vecht voor zijn leven na aanslag, politie houdt drie verdachten aan

112

6 juli 2021, 20:12

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in de binnenstad van Amsterdam. Dat bevestigt de Amsterdamse politie bevestigt aan Hart van Nederland. De politie heeft drie verdachten aangehouden. De Vries vecht op dit moment nog voor zijn leven in het ziekenhuis.

De 64-jarige De Vries werd rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat ter hoogte van een parkeergarage onder vuur genomen. Er liep op dat moment liep er geen beveiliging met de journalist mee. Op beelden, die op sociale media rondgaan, is te zien dat De Vries bewegingsloos op straat ligt, rond zijn lichaam ligt er veel bloed. Omstanders ontfermen zich over het slachtoffer.

Er zouden meerdere schoten zijn gelost. Volgens politiecommissaris Frank Paauw is hij door een schutter van dichtbij neergeschoten. De Vries liep door de Lange Leidsedwarsstraat omdat hij net klaar was met het televisieprogramma RTL Boulevard, dat daar in de buurt wordt opgenomen. De Vries was daar dinsdagavond te gast.

Na de schietpartij waren er snel meerdere politievoertuigen ter plaatse, maar de dader is nog voortvluchtig. De Vries is vervolgens met spoed overgebracht naar VU Medisch Centrum. In een speciale persconferentie vanuit de driehoek in Amsterdam werd duidelijk gemaakt dat De Vries nog aan het vechten is voor zijn leven.

Over mogelijke motieven van de dader of aanleidingen voor het schietincident kon de politie nog niets zeggen. "Nu zijn we bezig met de zoekactie, sporenonderzoek en natuurlijk hulpverlening. Motieven en achtergronden komen pas in een veel later stadium aan de beurt."

Verdachten opgepakt

Door getuigen ter plaatse kreeg de politie snel zicht op een mogelijke vluchtauto. Deze auto is op de A4 bij Leidschendam staande gehouden, aldus Paauw. Twee verdachten zijn gearresteerd. De mogelijke schutter zit daarbij, zei Paauw.

Een derde verdachte is aangehouden op "een locatie in Amsterdam", aldus de korpschef. Dat zou in Amsterdam-Oost zijn geweest. Volgens Paauw heeft de op de A4 tot staan gebrachte auto de focus bij de politie. Of er een wapen in dat voertuig is gevonden, wilde Paauw niet zeggen.

Aanhoudingen op A4 bij Leidschendam na aanslag op Peter R. De...
0:34
Aanhoudingen op A4 bij Leidschendam na aanslag op Peter R. De...

'Onvoorstelbaar'

Voor Thomas Bruning, van de NVJ, komt het nieuws hard aan: "Dit is onvoorstelbaar", laat hij weten aan Hart van Nederland. "Dit treft de journalistiek recht in het gezicht", laat hij weten. "Laten we hopen en bidden voor zijn gezondheid."

Onno de Jongh, kroongetuigeadvocaat die Nabil B. bijstaat in het grote proces tegen Ridouan Taghi is kapot door het nieuws: "Mijn gedachte zijn even bij hem en bij zijn familie en ik hoop dat het goed komt. Ik ben helemaal kapot van. Meer kan ik er niet over zeggen."

Ook bij misdaadjournalist Yelle Tieleman komt het nieuws hard aan. "Het is echt verschrikkelijk, ben er nog sprakeloos van, heb er geen woorden voor." Tieleman stipt aan dat De Vries veel vijanden heeft, maar "je blijft gewoon met je poten van iedereen af. Mijn gedachten gaan verder naar de vrienden en familie van Peter."

Volgens Oscar Hammerstein, voormalig advocaat van kroongetuige Nabil B., is het duidelijk wie er achter de aanslag op De Vries zit: "Hier zit Taghi achter", zegt hij resoluut tegen Hart van Nederland. "Justitie is de regie kwijt", vervolgt hij. "Ze doen hun best maar het lukt ze niet met de beperkte middelen die ze hebben. We zijn controle kwijt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad."

Ooggetuigen worden gevraagd om direct contact op te nemen met de Amsterdamse politie. "Verdere informatie volgt. Heeft u iets gezien of informatie? Bel 112."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.