Terug

Volg Hart van Nederland

Maximale jeugdstraf voor broers die Lotte (14) ombrachten

112

23 dec 2021, 13:47

De twee broers uit Almelo die verantwoordelijk zijn voor de dood van Lotte (14) hebben één en twee jaar gevangenisstraf gekregen. Dat heeft de rechter donderdag besloten. De twee jongens, die ten tijden van het misdrijf 15 en 17 jaar oud waren, krijgen daarnaast ook gedwongen jeugd-tbs. De strafmaatregelen zijn de hoogste die aan een 17- en een 15-jarige kunnen worden opgelegd.

Het misdrijf vond plaats op zondag 10 januari van dit jaar. Na een anoniem telefoontje, dat later afkomstig bleek te zijn geweest van de vader van de jongens, trof de politie het lichaam van Lotte aan in een sloot bij een bedrijvenpark aan de rand van Almelo. Het meisje bleek te zijn gewurgd.

Naaktfoto

Algauw werden de twee broers en hun vader opgepakt. De jongens hadden onafhankelijk van elkaar een relatie met Lotte gehad. De oudste had onenigheid met haar gekregen toen ze een naaktfoto van hem, die hij haar had toegestuurd, met vriendinnen had gedeeld. Ook had ze hem verteld dat ze zwanger van hem was geraakt, wat achteraf niet waar bleek.

De oudste broer had op die zondag in januari met haar afgesproken. Ook de jongere broer ging mee. Er ontstond een ruzie waarbij stevige klappen werden uitgedeeld. Uiteindelijk zou de oudste broer haar hebben verwurgd. De jongste broer had echter "nauw en bewust" met hem samengewerkt, waardoor ze volgens de rechters gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de dood van Lotte.

Doodslag

Ze hadden het lichaam van Lotte een sloot ingeschopt en afgedekt met riet en maai-afval. Ook dat ze geprobeerd hadden het lichaam te verbergen, namen de rechters hen zeer kwalijk. Van een vooropgezet plan, wat moord zou hebben betekend, was volgens zowel het Openbaar Ministerie als de rechters geen sprake geweest, wel van doodslag.

De straffen komen overeen met de eisen van het OM. Aangezien de broers al bijna een jaar vastzitten, kan de jongste binnenkort al aan zijn psychiatrische behandeling beginnen. Volgens deskundigen kampen de twee met ernstige en complexe ontwikkelingsproblematiek. Of de vader ook nog als verdachte geldt en wordt vervolgd, is nog niet duidelijk.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.