Terug

Volg Hart van Nederland

Gewapende gijzeling aan de gang in Apple Store in Amsterdam

112

22 feb 2022, 18:16

In de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam is een gijzeling aan de gang. Meerdere omstanders zouden schoten hebben gehoord in de winkel, meldt AT5.

De politie bevestigt dat er iemand met een vuurwapen in de winkel is en is met veel eenheden ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen. Het Leidseplein is groots afgezet. Boven het afgezette gebied circuleert ook een politiehelikopter. Omwonenden, ondernemers en werknemers in de buurt van het incident worden opgeroepen om niet naar buiten te komen en binnen te blijven.

Volgens AT5 is de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) bijeen gekomen op het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht om de situatie te bespreken.

Tekst gaat verder onder de tweets

Schoten gehoord

Een getuige zei eerder tegen de stadszender dat hij een medewerker van de winkel in paniek naar buiten zag rennen met een portofoon. De medewerker zou geroepen hebben dat er een overval gaande is. Later hoorden meerdere getuigen pistoolschoten in het pand.

Op social media circuleert een foto van de winkel van bovenaf. Daarop is te zien hoe de gewapende gijzelnemer en de gegijzelde tegenover elkaar zitten op bankjes in de winkel.

'Het is een heel nare ervaring'

Een medewerker van de Apple Store vertelt dinsdagavond aan Hart van Nederland dat hij via de achterkant van het gebouw in veiligheid is gebracht. "Daar hebben we bijna twee uur gezeten. Dat was heel angstig, want we hebben de schoten gehoord", zegt hij. "Dan realiseer je je wat er gebeurd, maar het is heel onwaarschijnlijk, heel apart. Ik ben zeker geschrokken. Het is een heel nare ervaring."

In de omgeving van het Leidseplein is een Bearcat van de politie gespot. Dat is een pantervoertuig waarmee speciale eenheden een pand kunnen rammen en daarmee aanwezige verdachten kunnen verrassen.

De Balie ontruimd

Bezoekers van De Balie moesten wegblijven bij de ramen vanwege de gijzeling bij de Apple Store. Na enige tijd is het debatcentrum, dat naast de Apple Store ligt, volledig ontruimd via het ontruimingsprotocol, zo meldt programmamaker Tim Wagemakers.

Het café in De Balie zat "helemaal vol". Ongeveer tweehonderd man, zo schat Wagemakers.

Via de Weteringschans is iedereen weggeleid. Het avondprogramma, waar volgens Wagemakers zo'n 150 mensen op af zouden komen, is gecanceld. Ook de stadsschouwburg in Amsterdam heeft besloten "vanavond het theater te sluiten" vanwege de gijzeling.

De La Mar annuleert voorstelling

Vanwege de politieactie zijn de afritten van de weg S106 in de omgeving van het Leidseplein in beide richtingen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Het De La Mar theater, dat in de buurt van het ontruimde Leidseplein ligt, heeft de voorstelling van Rosa da Silva van dinsdagavond geannuleerd. De voorstelling wordt verzet naar een andere datum.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.