Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden doodgereden Kaylee diep teleurgesteld in 'te lage celstraf': wij hebben levenslang

112

21 nov 2022, 21:39

De bestuurder die afgelopen zomer de 20-jarige Kaylee doodreed, is veroordeeld tot 3 jaar celstraf. Dat maakte de Haagse rechtbank maandag bekend tijdens de zitting. Dat is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De verdachte was zelf niet aanwezig. De uitspraak zorgde voor groot verdriet bij de nabestaanden: "We moeten ons weer bij elkaar rapen, en hij staat zo weer op straat."

Twee weken geleden eist het Openbaar Ministerie nog vijf jaar cel tegen automobilist Mohamed A. uit Boskoop. Hij zou met 132 kilometer per uur, op een weg waar 70 kilometer per uur maximaal is toegestaan, de fietsende Kaylee hebben geschept en haar vervolgens tientallen meters hebben meegesleurd. Ze had geen schijn van kans en overleed ter plekke.

Haar moeder Miranda is zichtbaar geëmotioneerd: "Frustratie, machteloosheid en boosheid. Dat dit zomaar kan", zegt ze na afloop van de zitting. De drie jaar gevangenisstraf is volgens haar veel te weinig. "Wij zijn onze Kaylee verloren en binnen drie jaar staat hij weer buiten de poort. Ik heb nog twee meiden, ik word overspoeld door angst. Gebeurt het straks nog een keer?", vraagt ze zich hardop af.

Ook stiefvader Mark begrijpt helemaal niets van de uitspraak: "Belachelijk laag. Een schouderklopje van 'niet meer doen'. Onze kinderen zijn getraumatiseerd voor het leven", laat hij weten. Hij verwijt het Nederlandse rechtssysteem de tegenvallende straf: "Hadden we maar in Amerika gewoond, dan had hij levenslang gekregen."

Snelheidsduivel

Getuigen zeggen dat hij zowel links als rechts inhaalde, door rood reed en bijna uit de bocht vloog. Bij het kruispunt waar het fatale ongeluk gebeurde, reed hij niet door rood. Kaylee wel, maar uit onderzoek is gebleken dat de vrouw de overkant van de straat had gehaald als A. zich aan de maximum snelheid van 70 kilometer per uur had gehouden. In plaats daarvan reed hij meer dan 130 kilometer per uur. De officier van justitie vindt hem "een snelheidsduivel" en zegt dat A. tijdens het rijden vaak op zijn telefoon zat. Ook zou hij drugs hebben gebruikt vlak voor het ongeluk.

De rechtbank heeft het drugs- en telefoongebruik niet kunnen bewijzen, laat de persrechter weten. Hij noemt het een tragische zaak. "De gevolgen dat iemand overlijdt en dat je iemand moet missen, voelen als doodslag. De woorden die we kennen uit het gewone strafrecht. Maar dit is de wegenverkeerswet, dat is een andere wet en daar staan andere straffen op. Daarom is de rechtbank tot deze conclusie gekomen."

Hoger beroep?

Of het tot een hoger beroep komt, is nog even afwachten. Dat is aan de persofficier van Justitie. Zij moet hier toestemming voor krijgen. "Ik heb een goed gevoel bij de persofficier en als zij zegt dat het goed komt, dan vertrouw ik daar op", zegt moeder Miranda.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.