Terug

Volg Hart van Nederland

NL-Alert wegens grote heidebrand in Schijf, nablussen gaat nog uren duren

112

12 aug 2022, 15:55

De grote heidebrand bij het Noord-Brabantse Schijf (gemeente Rucphen) is vrijdag na een aantal uur onder controle. Het blussen duurt nog wel tot ver in de avond, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Ongeveer 1,6 hectare bos en heide is door de brand verloren gegaan.

Het bestrijden van de brand had nog flink wat voeten in de aarde. Meer dan honderd brandweerlieden zijn nog op de Rucphense Heide aan de slag. Ook zijn andere hulpdiensten ter plekke. Uit voorzorg is een medische post ingericht. Dat komt omdat het werk voor brandweerlieden bij deze temperatuur fysiek erg zwaar is.

Het is nog mogelijk dat de brand ondergronds weer oplaait. Daarom blijft de brandweer de komende dagen alert.

NL-Alert

De brand woedde in de buurt van de Zeepestraat in Schijf en zorgde voor veel rook. Door windvlagen was het vuur slecht onder controle te krijgen. Daarbij was het lastig om in te schatten hoe groot het stuk is dat in brand staat. De woordvoerder liet eerder weten dat het om een "flink stuk heide" gaat. Omdat er veel rook vrij kwam bij de brand zijn omwonenden via een NL-Alert gesommeerd om ramen en deuren te sluiten., en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Windvlagen

Door windvlagen was het vuur slecht onder controle te krijgen en was het lastig om goed in te schatten hoe groot het stuk is dat in brand stond, aldus de woordvoerder. In de buurt van de brand staat een aantal huizen. Vooralsnog is niemand gewond geraakt bij de brand.

Vanwege de windvlagen, de huidige droogte en de waterwinning zijn er veel brandweervoertuigen. Aangezien het een buitengebied is waar geen brandkranen staan, moet de brandweer proberen op een andere manier aan water te komen. Met speciaal watertransport wordt dat aangevoerd vanuit oppervlaktewater in de buurt, aldus de zegsvrouw.

Beeld: SQ Vision

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.