Terug

Volg Hart van Nederland

Noodverordening in Apeldoorn uit vrees voor boerenprotest bij politiebureau

Noodverordening in Apeldoorn uit vrees voor boerenprotest bij politiebureau

112

29 juni 2022, 21:19

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft voor woensdagavond een noodverordening uitgevaardigd. Op social media wordt opgeroepen "met zoveel mogelijk boeren" naar het politiebureau te komen "met als doel de boeren die vastzitten op het bureau te bevrijden".

Eerder op woensdag werd bekend dat de politie tien mensen heeft aangehouden vanwege de uit de hand gelopen boerenprotesten, dinsdagavond op verschillende plekken in het oosten van het land. Negen van hen zitten nog vast, onder andere op verdenking van doodslag. De politie heeft niet bekendgemaakt waar de verdachten vastzitten.

Veel politie in Apeldoorn

Nu lijken de boze boeren hun zinnen te hebben gezet op een politiebureau in Apeldoorn. De politie laat weten nog geen concrete aanwijzingen te hebben dat er daadwerkelijk boeren onderweg zijn, wel is de toegangsweg vanaf de A1 naar Apeldoorn inmiddels uit voorzorg afgesloten. Verder rijdt er veel politie door de stad, onder meer met ME-busjes.

De noodverordening geldt voor een groot deel van Apeldoorn. Door de maatregel kan de politie optreden tegen eventuele relschoppers, samenscholingen verbieden, wegen afsluiten en plekken ontruimen. Mensen die geen gehoor geven aan de bevelen van de politie kunnen worden opgepakt.

Burgemeester Heerts benadrukt dat in Apeldoorn veel mogelijk is, maar dat er ook grenzen zijn, die niet overtreden mogen worden. "Demonstreren is een grondrecht, maar blokkeren van de openbare weg en verstoringen van de openbare orde en veiligheid zijn niet toegestaan."

Ook bij huis van stikstofminister

Momenteel geldt er ook een noodverordening rond de woning van stikstofminister Christianne van der Wal. Aanleiding voor dit besluit van burgemeester Harm-Jan van Schaik van Hardewijk waren de boeren die dinsdagavond bij het huis door een politieafzetting heen braken. Daarop voelden de aanwezige agenten zich genoodzaakt om zich terug te trekken.

Hart van Nederland/ANP

Beeld: SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.