Terug

Volg Hart van Nederland

OM eist vier jaar cel tegen klusjesman Josef B. in Ruinerwold-zaak

112

9 mei 2022, 20:22

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vier jaar tegen de 61-jarige Oostenrijkse Josef B., voor de mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het gezin dat voor de buitenwereld verborgen werd gehouden in een afgelegen boerderij in Ruinerwold.

De aanklager vindt dat de man per direct terug moet naar de gevangenis.

Totale afzondering

Het gezin leefde vanaf 2010 in totale afzondering op een afgelegen boerderij en werd in oktober 2019 ontdekt, nadat één van de kinderen alarm sloeg in het dorp. Tijdens hun leven op de boerderij werden de kinderen fysiek en mentaal mishandeld. Zo werden ze onder meer geslagen, afgezonderd van elkaar en gekleineerd.

B. was de huurder van het pand. Hij knapte de boerderij op en ondersteunde het gezin financieel. De zes meerderjarige kinderen die daar woonden waren nooit door hun vader Gerrit Jan van D. aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg.

Moonsekte

B. kende Van D. al tientallen jaren via de beruchte Moonsekte. Na het vertrek bij de sekte ontwikkelde Van D. een eigen geloof. B. volgde Van D. als discipel op de voet. Het gezin bestaat uit negen kinderen en woonde onder meer in Hasselt, Zwartsluis en Meppel. De drie oudste kinderen verlieten het gezin toen het neerstreek in Ruinerwold.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.