Terug

Volg Hart van Nederland

Johan Derksen niet vervolgd voor omstreden 'kaarsverhaal'

112

2 juni 2022, 13:54

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Johan Derksen niet vervolgen voor de uitspraken die hij deed in het programma Vandaag Inside. In de uitzending beweerde Derksen in de jaren '70 een kaars te hebben ingebracht bij een bewusteloze dronken vrouw. Volgens het OM kan niet worden vastgesteld of dat incident ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en daarom wordt de zaak geseponeerd.

De uitspraken van Derksen en vooral ook de manier waarop er in de studio op het verhaal werd gereageerd zorgden voor een vloedgolf aan kritiek uit alle hoeken van het land. Een dag later zwakte Derksen zijn verhaal nog af door te stellen dat hij de kaars niet had ingebracht, maar tussen haar benen had gezet.

Middelvinger van Derksen

Vanwege alle commotie vanuit de maatschappij en de politiek, besloten Wilfred Genee, René van der Gijp en Derksen te stoppen met het programma, wat daarna twee weken lang van de buis verdween. Uiteindelijk werd besloten dat het programma toch terugkeert, mét Derksen.

In de eerste uitzending na de terugkeer van het programma werd teruggekomen op de veelbesproken 'kaarsrel', maar harde excuses van Derksen bleven uit. In plaats daarvan stak Derksen zijn middelvinger op naar iedereen die vond dat hij excuses moest aanbieden.

Identiteit vrouw niet bekend

Het OM stelde een onderzoek in omdat het "een ernstig feit betreft dat ook heftige reacties in de samenleving heeft veroorzaakt". Zowel Derksen als een getuige zijn gehoord.

De identiteit van de vrouw uit het verhaal van Derksen is niet vastgesteld, dus de politie heeft met haar niet kunnen spreken. "Het onderzoek heeft niet aangetoond dat het incident met de kaars daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, waardoor ook de verjaringsvraag onbeantwoord is gebleven", aldus het OM donderdag.

Derksen laat in een reactie weten het onderzoek "een circus" en "een storm in een glas water" te hebben gevonden. Van opluchting is dan ook geen sprake, zegt hij. "Nee, helemaal niet want ik had dit al van tevoren gezegd. Ik ben er verder ook helemaal niet mee bezig geweest."

Later meer.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.