Terug

Volg Hart van Nederland

Ooggetuigen fataal ongeluk Highland Games: 'De kogel zwierde de andere kant op'

112

7 aug 2022, 19:26

Wat een gezellig sportevenement had moeten zijn, werd een nachtmerrie voor de bezoekers, organisatoren en spelers van de Highland Games in Geldrop. Zondag kwam een 65-jarige man om het leven, nadat hij werd geraakt door een verkeerd geslingerde kogel. Het slachtoffer was zelf geen bezoeker van het evenement, maar wandelde door de bloementuin van het kasteelterrein waar het evenement plaatsvond.

Karin en Bert de Jonge zaten in het publiek terwijl het gebeurde. "Tot twaalf uur was het een heel leuk evenement, maar toen ging het fout", vertellen ze aan Hart van Nederland. "Het gebeurde bij het hamerslingeren, zo noemen ze dat. Bij deze ronde waren ze aan de gang met 'hamers' van zes kilo." Zo'n hamer bestaat uit een kogel met een stalen kabel eraan.

Verkeerde plek, verkeerde tijd

De politie bevestigt aan Hart van Nederland dat het slachtoffer geen bezoeker was van de Highland Games zelf. "Hij was een bezoeker van het landgoed, maar niet specifiek van het evenement", zegt een woordvoerder. "De metalen kogel is over een heg heen gegaan. Het lijkt op een geval van verkeerde plek, verkeerde tijd. Het is puur pech dat deze man geraakt is en dan ook nog eens met deze afloop." Hoe heeft het mis kunnen gaan? "Geen idee", zegt Karin. "Het werd gegooid en zwierde gewoon de andere kant op!"

Bert wist meteen dat het foute boel was. "Ik zag tussen de bomen heen al dat er mensen door de bloementuin liepen", vertelt hij. "Het ging de heg over en toen werd er meteen geschreeuwd: 'Ambulance! Ambulance!'." Bert en Karin kwamen meteen in actie. "Ik ben zelf de eerste ambulance op gaan vangen bij de grote rotonde, want het was zo druk op het terrein. We zijn meteen alles vrij gaan houden." Gelukkig was er geen paniek. "Het terrein ontruimde eigenlijk vanzelf, alles ging heel rustig. Er moest gewoon ruimte gemaakt worden."

Veiligheidsmaatregelen en vergunningen

De politie kan nog niks zeggen over de oorzaak van het ongeluk. "De politie onderzoekt nu wat er is gebeurd en hoe het heeft kunnen gebeuren", zeggen ze. "Hoe heeft dat evenemententerrein eruitgezien? Hoe is die wedstrijd verlopen? Maar ook: hoe zit het met de veiligheidsmaatregelen en eventuele vergunningen? Dat moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest." Welke veiligheidsmaatregelen er waren getroffen, is niet duidelijk. De organisator van het evenement was niet beschikbaar voor een reactie op het incident.

"Maar de impact was verschrikkelijk groot op het evenement", zegt Bert. "Vooral ook bij degene die aan het slingeren was." Er waren een aantal mensen die het hebben zien gebeuren, zegt de politie. "Voor iedereen die dat nodig heeft, hebben we slachtofferhulp ingeschakeld."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.