Terug

Volg Hart van Nederland

Persoonsgegevens medewerkers zorgboerderij massaal gedeeld: 'Laat dat aan politie over'

112

25 apr 2023, 13:48

De uitzending van Undercover in Nederland van Alberto Stegeman, waarin te zien is hoe cliënten van zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde worden geïntimideerd en gepest, laat weinig mensen koud. Honderden mensen die vinden dat hier onrecht heeft plaatsgevonden delen sindsdien de persoonsgegevens van beschuldigde medewerkers op sociale media. Dit kan echter negatieve gevolgen hebben, waarschuwt strafpleiter Richard Korver.

"Mensen moeten eens een keer begrijpen hoe we zaken met elkaar hebben afgesproken", reageert hij tegenover Hart van Nederland. "Ook als je het oprecht bedoelt, met alle respect: laat dat dan aan de politie en justitie over." Hij vergelijkt het met acties van pedojagers. "Zij hebben het gevoel dat de overheid niet adequaat reageert. Maar zorg er dan voor dat de informatie die je hebt bij justitie terechtkomt."

De advocaat vreest voor de gevolgen van het plaatsen van persoonsgegevens. "Dan krijg je eigenrichting, of het aanmoedigen daartoe", aldus Korver. "Als iemand vervolgens het heft in eigen handen neemt zou dat tot strafvermindering voor verdachten kunnen leiden."

Doxing

Op dit moment is het plaatsen van persoonsgegevens met als doel mensen te intimideren, het zogenaamde doxing, niet strafbaar. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel van het ministerie van Justitie hiertoe in februari aangenomen, nu is het aan de Eerste Kamer om een besluit te nemen.

"Onder andere het (online) uiten van bedreigingen of oproepen tot geweld/opruien zijn uiteraard wel al strafbaar, en daarvoor kunnen verdachten dus ook worden opgespoord en vervolgd", waarschuwt het Openbaar Ministerie in een reactie aan Hart van Nederland. Korver voegt daaraan toe dat "als iemand een concrete opdracht geeft op sociale media en dat wordt door iemand anders uitgevoerd, je zelfs zou kunnen worden vervolgd voor medeplegen in dit verband."

Bekijk de gehele eerste uitzending van Undercover in Nederland over de zorgboerderij hieronder terug:

Undercover in Nederland S20 E1
42:19
Undercover in Nederland S20 E1

Zondag 30 april om 21.30 uur wordt het tweede deel uitgezonden op SBS6.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.