Terug

Volg Hart van Nederland

'Heldendaad' gijzelaar maakte einde aan urenlange gijzeling in hartje Amsterdam

'Heldendaad' gijzelaar maakte einde aan urenlange gijzeling in hartje Amsterdam

112

23 feb 2022, 01:15

De politie heeft dinsdagavond een 27-jarige Amsterdammer aangehouden voor de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam. Dat blijkt uit de persconferentie van de Amsterdamse driehoek. Het slachtoffer, de gijzelaar, was een klant van de Apple Store en afkomstig uit Bulgarije.

De gijzeling vond dinsdagavond plaats in de Apple Store in Amsterdam. Volgens de driehoek waren er op het moment dat de gijzeling begon zo'n zeventig mensen aanwezig in het pand. De meeste mensen konden wegkomen naar hogere etages, en vier mensen wisten zich ongezien te verstoppen in een bezemkast op de begane grond, vlakbij de gijzelnemer. Een persoon werd gegijzeld.

Wapens en een bomgordel

In de loop van de avond wist de politie heimelijk de aanwezigen in het pand, op de vier in de bezemkast na, te bevrijden. Een spannende situatie, want de gijzelnemer was op dat moment op de begane grond gewapend met een automatisch- en een handwapen. Ook droeg hij iets "wat leek op een bomgordel", aldus de driehoek. Daarnaast had de verdachte al een paar keer geschoten.

De verdachte belde op een gegeven moment zelf naar de politie om zijn eisen duidelijk te maken. Hij hield de gijzelaar onder schot en dreigde zichzelf op te blazen. Hij eiste 200 miljoen aan cryptomunten, daarnaast wilde hij een vrijbrief om het pand veilig te verlaten. De politie nam de dreiging "zeer serieus" aangezien zijn vest leek op een bomvest. Na afloop van de gijzeling zijn er geen explosieven op zijn lichaam aangetroffen, maar het is niet duidelijk of het vest helemaal ongevaarlijk was.

'Heldendaad'

De gijzeling kwam rond 23:00 uur tot een einde toen de verdachte de politie om water vroeg, en zij zijn verzoek inwilligde. Een robot bracht het water tot aan de deur, en waarschijnlijk moest het slachtoffer het water voor de gijzelnemer ophalen. Op dat moment besluit het slachtoffer het op een rennen te zetten, met de gijzelnemer in zijn kielzog. "Een heldendaad", aldus de driehoek. Na zijn actie reed een auto van de Dienst Speciale Interventie (DSI) de gijzelnemer hard aan, waarop deze kon worden ingerekend.

Het is nog onduidelijk hoe het met de gijzelnemer gaat. Volgens de driehoek was hij aanspreekbaar toen hij met de ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd. De slachtoffers maken het relatief goed en zijn opgevangen door Slachtofferhulp. De gemeente Amsterdam laat weten ze te helpen waar nodig.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.