Terug

Volg Hart van Nederland

Politie heeft Museumplein Amsterdam ontruimd, veel demonstranten weg

Politie heeft Museumplein Amsterdam ontruimd, veel demonstranten weg

112

24 jan 2021, 17:36

De politie heeft zondagmiddag het Museumplein in Amsterdam ontruimd. De demonstranten zijn daar inmiddels weg, maar rondom het plein is het even na 17.00 uur nog onrustig. De ME houdt de situatie in de omliggende straten in de gaten.

De politie begon rond 15.00 uur het Museumplein schoon te vegen en zette daarbij een waterkanon in, toen de honderden demonstranten op het plein niet vertrokken nadat er een noodbevel was afgekondigd.

Harde confrontaties

Het grootste deel van de actievoerders bleef staan, ook gooiden sommigen vuurwerk naar de politie. De politie dreef de menigte uiteen met wapenstokken, paarden, honden en twee waterkanonnen.

Het kwam tot stevige confrontaties tussen de politie en demonstranten. Tijdens de ongeregeldheden zijn meer dan 100 mensen aangehouden, meldt de politie zondagavond.

Geweld na demonstratie op Museumplein
1:01
Geweld na demonstratie op Museumplein

Plein inmiddels schoongeveegd

Rond 15.30 uur had de politie het plein schoongeveegd, maar in de omliggende straten bleef het nog onrustig. Een groep demonstranten verzamelde zich aan de voorkant van het Concertgebouw, waar opnieuw een waterkanon werd ingezet. De actievoerders werden daarna langzaamaan weggedreven.

Een man had zelfs zijn jonge kinderen meegenomen naar de geweldsuitbarsting in Amsterdam. "Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien in de dictatuur die nu gaande is", vertelt de man tegen Hart van Nederland.

"Wij gaan niet weg", zegt de man. "Als ze mijn kinderen willen slaan, kan de hele wereld dat zien."

Reacties Museumplein
0:33
Reacties Museumplein

Illegale demonstraties

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen van plan waren te gaan "koffiedrinken" in Eindhoven en Amsterdam. Op het Museumplein hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, omdat de groep die naar het plein kwam steeds groter werd en de risico's toenamen.

ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.