Terug

Volg Hart van Nederland

Criminelen vinden nieuwe manier om mensen op te lichten: bellen met 06-nummer

112

12 okt 2021, 10:08

Word je gebeld door een 06-nummer dat je niet kent? Let dan goed op: criminelen bellen namelijk steeds vaker met een Nederlands mobiel nummer en doen zich dan voor als medewerker van een bedrijf of instantie, waarschuwt de politie dinsdag in het AD.

Van vreemde telefoontjes van buitenlandse nummers weet iedereen onderhand wel dat niet opnemen de verstandigste keuze is. Criminelen lijken echter een nieuw trucje te hebben gevonden om alsnog geld of persoonsgegevens van slachtoffers af te troggelen: ze bellen nu 'gewoon' met een 06-nummer.

De oplichters gebruiken Nederlandse nummers van onschuldige burgers, legt cybercrime rechercheur Yoanne Spoormans uit tegen de krant. "Deze persoon heeft er dus niets mee te maken. Zijn of haar nummer wordt hiervoor misbruikt, spoofing noemen we dat. De criminelen hebben die nummers vermoedelijk bemachtigd bij eerdere oplichtingspraktijken."

Vaak eerst een bandje

Als een nietsvermoedend persoon opneemt, doet de fraudeur zich vervolgens voor als een medewerker van een bedrijf of instantie, bijvoorbeeld de Belastingdienst. "In veel gevallen word je na een bandje verzocht om '1' te toetsen om je met medewerker in contact te brengen die je van alles probeert te ontfutselen", weet de politievrouw.

De politie krijgt de laatste tijd meerdere meldingen binnen van deze nieuwe manier van oplichting. De cybercrime-expert waarschuwt daarom dat alle alarmbellen af moeten gaan als een bedrijf iets van je wil, "vooral onder een bepaalde tijdsdruk". En zeker als je gebeld wordt door een 06-nummer: "Een officieel bedrijf doet dat niet."

Meteen melden bij politie

Volgens de rechercheur kun je daarom maar beter het gesprek afkappen en daarna zelf het bedrijf of de instantie bellen om te vragen hoe het zit. Ook moeten mensen het mobiele nummer zo snel mogelijk doorgeven aan de politie, roept Spoormans iedereen tot slot op. "Het is heel moeilijk om deze mensen te pakken. Er is geen tijd te verliezen."

Bovenstaande reportage werd vorig jaar uitgezonden in Hart van Nederland

Foto via Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.