Terug

Volg Hart van Nederland

Randy verloor dochter door zelfdodingspoeder en wil verbod na incident met agent in Arnhem

112

24 mrt 2022, 18:17

Een agent in Arnhem werd woensdagavond onwel toen hij een huis binnenging waar een overleden persoon lag. Donderdag maakt de politie bekend dat in dat huis het zelfdodingspoeder is gevonden. Randy Krol pleit al jaren voor een verbod op wat volgens hem een verschrikkelijk gevaarlijk middel is. Vandaag stuurt hij een brandbrief naar minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid met één boodschap: het poeder moet verboden worden.

Het gaat om het bekende middel X. Mensen die erover denken om een einde aan hun leven te maken, kunnen dit poeder online bestellen. Dat deed de dochter van Randy in 2018 ook. Sindsdien strijdt hij voor een verbod op het poeder. "Het is niet alleen een vreselijke manier om te sterven, maar het is ook heel erg gevaarlijk voor bijvoorbeeld hulpverleners."

Giftig

Dat het poeder niet goed voor je is, is duidelijk: je kunt er zelfmoord mee plegen. Organisatie Laatste Wil informeert mensen over het middel en raadt het aan. Dat blijven ze ook na dit geval doen. "Wij horen van nabestaanden van mensen die het zelfdodingspoeder gebruiken alleen maar goede verhalen. Dat iemand erg humaan is overleden. We weten ook niet zeker of deze agent vanwege dit poeder onwel is geworden."

En dat klopt. De politie bevestigt dat het poeder in de woning is aangetroffen, maar ze weten niet of het de oorzaak is voor de klachten van de agent. Volgens Randy is het echter helemaal geen humane manier om te sterven. "Ik heb slachtoffers gesproken die na het gebruiken van het poeder een week in het ziekenhuis hebben gelegen, om ten slotte te overlijden. Dat was een erg langzame en pijnlijke dood. Het is allesbehalve humaan."

Hulpverleners

"Maar je hoeft het middel niet per se in te nemen voordat het schadelijk is voor je", zegt Randy. Een van zijn belangrijkste doelen de afgelopen jaren was: hulpverleners informeren over de omgang met middel X. "Als een grote hoeveelheid met water in aanraking komt is de ruimte inlopen al genoeg om te overlijden. Maar zeker als het in aanraking komt met het maagzuur is het ontzettend giftig."

De politie wil niet reageren op het bericht. Maar met de agent gaat het inmiddels goed. Hij is stabiel en inmiddels zelfs weer thuis.

Zie jij het leven niet meer zitten en heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.