Terug

Volg Hart van Nederland

'Ruzie waarbij Lotte (14) uit Almelo omkwam ging om naaktfoto's'

'Ruzie waarbij Lotte (14) uit Almelo omkwam ging om naaktfoto's'

112

22 apr 2021, 22:56

Er komen steeds meer details naar buiten over de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo, begin dit jaar. De zaak lijkt te draaien om een ruzie om doorgestuurde naaktfoto's. Ook zou het meisje hebben gedacht zwanger te zijn. Donderdag begon de rechtszaak tegen de twee verdachte broers.

Het lichaam van Lotte werd op 10 januari na een melding gevonden in een sloot aan Het Wendelgoor gevonden, achter een bedrijventerrein in de Twentse stad. De twee broers (van 15 en 18 jaar) en hun vader werden kort daarna opgepakt. De vader werd een maand later weer op vrije voeten gesteld.

Volgens RTV Oost zou het meisje zijn omgekomen bij een ruzie die draaide om een naaktfoto. De oudste van de twee broers die verdacht worden zou eerder een foto hebben gestuurd van zijn geslachtsdeel. Lotte zou de foto later hebben doorgestuurd naar een vriendin. Daardoor ontstond de fatale ruzie tussen de twee.

Lotte zou met beide broers een relatie hebben gehad. De Stentor meldt dat ze vermoedde dat er ook een erotisch getinte foto van haar door de oudste broer was verspreid. Verder zou er in het rechtbankdossier een appgesprek staan waarin de tiener aangeeft dat ze zwanger denkt te zijn de jongen.

Familie is geschrokken van berichtgeving

"De familie van Lotte heeft de berichtgeving in de media rondom de eerste besloten pro forma zitting ook meegekregen en zij laten weten dat het hen enorm heeft geraakt", laat media adviseur Jeroen Baardemans weten aan Hart van Nederland. De familie verloor Lotte pas drie maanden geleden. Het is erg confronterend voor ze om te lezen wat er wordt geschreven.

Wel wil de familie graag benadrukken dat het in de berichtgeving om mogelijke scenario's gaat en dat het Openbaar Ministerie ook nog andere scenario's onderzoekt. De familie vindt het daarnaast ook belangrijk dat dit onderzoek in alle rust en zorgvuldigheid gedaan kan worden, zodat de onderste steen boven komt over wat de toedracht is van de plotselinge dood van hun 14-jarige dochter.

Tot slot laat hun media adviseur weten: “Ze verzuchtten zich dat het wel een openbare zitting leek, door alles wat er in de media verscheen. Omdat het om minderjarigen gaat hoopte de familie dat de besloten zitting ook daadwerkelijk besloten zou blijven.”

Altijd risico's bij sexting

Arda Gerkens adviseert jongeren die slachtoffer zijn van online seksueel misbruik. Het sturen van erotisch getinte foto's op social media - ook wel sexting genoemd - komt volgens haar veel voor. "Een kwart van meldingen die wij ontvangen gaat over het verspreiden van naaktbeelden. Dat zijn er ongeveer 1.600 in totaal", vertelt ze aan Hart van Nederland.

Er zitten volgens haar altijd risico's aan het online sturen van naaktbeelden. "Safe sexting bestaat nooit", waarschuwt ze. "Je moet weten dat je de ander goed kan vertrouwen." Bij het platform Help Wanted geven ze jongeren daarom de tip om bijvoorbeeld op een vaste dag in de week met een vriendje of vriendinnetje af te spreken om alle foto's samen te verwijderen."

'Schaamte is vaak heel groot'

Veel tieners die met online seksueel misbruik te maken hebben, durven dit niet snel te vertellen, weet Gerkens. "Vooral bij jongens zien we dat ze geen hulp zoeken. De schaamte is vaak heel groot. Het is heel belangrijk dat ouders dit gesprek blijven voeren met hun kinderen."

De rechtszaak tegen de twee broers is achter gesloten deuren vanwege hun jonge leeftijd. De volgende zitting is op 6 juli en ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Wel is besloten dat de verdachten voorlopig nog in de cel moeten blijven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.