Terug

Volg Hart van Nederland

Neef van Taghi (die ook zijn advocaat was) aangehouden in EBI Vught

112

8 okt 2021, 16:44

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught een neef van Ridouan Taghi aangehouden. Hij had als advocaat lange tijd toegang tot Taghi en zou boodschapper zijn geweest in plannen voor een gewelddadige uitbraak.

De 38-jarige advocaat werd aangehouden toen hij Taghi bezocht in de EBI. Via zijn neef kon Taghi zonder problemen met de buitenwereld communiceren en zo zijn criminele imperium voortzetten, aldus het OM. De neef kon in zijn rol als advocaat van Taghi vrijelijk communiceren zonder dat politie en justitie hierachter kwamen.

Plannen voor uitbraak?

Taghi, hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, werd eind 2019 opgepakt in Dubai en zit sinds zijn uitlevering vast in de EBI. In februari dit jaar ontstond uit onderschepte berichten het vermoeden dat Taghi vanuit de zwaarbeveiligde gevangenis doorging met zijn criminele activiteiten.

Daarop gaf de rechter-commissaris goedkeuring om de communicatie tussen Taghi en zijn advocaat te delen. In de berichten tussen de twee neven kwamen zorgwekkende plannen naar voren, meldt het OM nu. Zo zou Taghi bezig zijn geweest met het plannen van een gewelddadige uitbraak. Ook was hij op zoek naar de thuisadressen van gevangenispersoneel.

In juli werd al duidelijk dat Taghi tientallen miljoenen euro's over zou hebben voor een gewelddadige bevrijdingspoging door een groep commando's. Een neef zou al kandidaten aan het ronselen zijn in de Balkan. Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught sprak daarop bij Hart van Nederland zijn zorgen uit over de veiligheid rond de EBI.

Kantoor, huis en cel doorzocht

Na de aanhouding van de neef zijn diens kantooradres in Utrecht en woning in Maarssen doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers, zoals telefoons en computers. Daarnaast is de cel van Taghi in de EBI doorzocht.

De opgepakte advocaat wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt dan of de verdachte langer vast blijft zitten.

Kopstuk Mocro Maffia

Taghi wordt gezien als een van de bendeleiders binnen de zogenoemde Mocro Maffia. Hij zou het brein zijn achter meerdere afrekeningen in de onderwereld. In het grote Marengo-proces staat hij samen met zestien andere verdachten terecht voor verschillende moorden tussen 2015 en 2017, waaronder die op misdaadblogger en oud-crimineel Martin Kok.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.