Terug

Volg Hart van Nederland

Tien aanhoudingen na boerengeweld, politie wil schade op relschoppers verhalen

Tien aanhoudingen na boerengeweld, politie wil schade op relschoppers verhalen

112

29 juni 2022, 17:41

Naar aanleiding van de rellen bij boerenprotesten in het oosten van het land zijn tien personen opgepakt, meldt de politie. Ze worden onder andere verdacht van openlijke geweld en poging tot doodslag. De politie wil de schade verhalen op de relschoppers.

Volg het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog

Dinsdagavond kwam het tot ongeregeldheden in onder meer Kootwijkerbroek en Stroe, waar politiebusjes werden belaagd met ijzeren pijpen en ook werden agenten in het nauw gedreven. Later trokken boze boeren opnieuw naar het huis van stikstofminister Christianne van der Wal en braken door een politieafzetting, waarna agenten zich moesten terugtrekken.

Schade verhalen op boeren?

Politiechef Willem Woelders reageert woedend op de uit de hand gelopen boerenprotesten. "Het kan niet zo zijn dat je dit soort feiten in Nederland pleegt en daarmee wegkomt." Hij noemt de openbare geweldpleging "zeer zorgelijk en zeer ongewenst". De rellen kosten de samenleving een hoop geld, benadrukt hij.

De korpsleiding van de landelijke politie wil de kosten van de veroorzaakte schade verhalen op de actievoerders. Volgens Woelders worden daar nu de mogelijkheden toe verkend: "Als het om strafbare feiten gaat, riskeren boeren hun polisvoorwaarden te schenden waardoor verzekeringsmaatschappijen niet langer vergoeden."

De politie zet vol in op het opsporen van de verdachten die de strafbare feiten hebben gepleegd. Wie wordt gepakt, maakt volgens de politiechef grote kans om te worden voorgeleid. Van de tot nu toe tien aangehouden relschoppers zitten er nog negen vast. Het is niet duidelijk bij welke ongeregeldheden de verdachten betrokken zouden zijn.

'Nederland gaat maandag dicht'

Voor aankomende maandag hebben radicale actievoerders een grootschalige actie aangekondigd om "heel Nederland plat te leggen". De boze boeren roepen op om vliegvelden, de Rotterdamse haven en distributiecentra van supermarkten te blokkeren. De politie zegt de actie op de radar te hebben en deze "goed in de gaten" te houden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.