112
9 juli 2022, 13:32
Tientallen boze boeren hebben zaterdag de hoofdingang van Rockwool in Roermond geblokkeerd. Volgens de politie waren er rond de vijftig trekkers. Het bedrijf dat isolatiemateriaal maakt is de grootste uitstoter van ammoniak in Nederland. "Gelijke monniken, gelijke kappen."
Rockwool staat op nummer 1 van de top 100 van ammoniakuitstoters in Nederland. Op de rest van de lijst, die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof eerder dit jaar bekend maakte, staan vrijwel alleen veehouderijen. De actievoerders, onder wie ook Belgen, hadden spandoeken bij zich met teksten als: "Liever ammoniak uit stront als uit Roermond."
Giel Hermans is een van de boeren die naar Roermond is gekomen om te protesteren. Hij heeft in het Limburgse Kessel een boerderij met vleesvee en een maïsveld. Volgens de door het kabinet gepresenteerde stikstofkaart moet de boer zijn uitstoot met 47 procent verminderen.
Hermans wijst erop dat de fabriek van Rockwool als een van de grootste vervuilers in Nederland "pal naast nationaal park De Meinweg staat". Hij vindt het onbegrijpelijk dat zijn collega's gedwongen moeten verkassen, "terwijl Rockwool gewoon ammoniak blijft lozen, die neerdaalt op De Meinweg". "Gelijke monniken, gelijke kappen", vindt de boer.
En daar zit het pijnpunt, zegt Walter Joosten, directeur bij Caussade Zaden. Hij is naar Roermond gekomen om namens "de boeren van Nederland" het woord te doen. "Rockwool stoot 260.000 kilo ammoniak uit. Dat is te vergelijken met tachtig grote veebedrijven. Dit bedrijf mag blijven en alle boeren moeten weg. Hoe is dat mogelijk?"
Joosten kan de woede bij de boeren dan ook goed begrijpen. Volgens veehouder Hermans is de houdbaarheidsdatum van het kabinet voorbij. "En je kunt Remkes niet als bemiddelaar aanstellen, omdat hij de bedenker is van het stikstofplan." Verder noemt hij het "een schandaal dat, terwijl het land in de fik staat, het kabinet acht weken met reces gaat".
Rockwool reageerde zaterdag niet op de blokkade, maar volgens een bron bij het bedrijf kon de productie tijdens de actie doorgaan. Met een rondje door Roermond hebben de boeren hun actie afgesloten.
Naast de stikstofplannen krijgen boeren waarschijnlijk ook te maken met strengere mestregels
Hart van Nederland/ANP
Beeld: Track '88
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.